Dėl klimato kaitos kosmoso šiukšlių gyvavimo laikas pailgės  (14)

Tirpstantys ledynai, kylantis vandenynų vandens lygis ir anksčiau pražystantys augalai yra gerai žinomi klimato kaitos ženklai. Dabar prie šių klimato kaitos ženklų galima priskirti dar vieną – kosmoso šiukšlių „ilgaamžiškumo“ padidėjimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmoso šiukšlės tai nebenaudojami kosminiai aparatai, raketų pakopos, jų nuolaužos ir kiti dirbtiniai objektai. Viršutiniai atmosferos sluoksniai stabdo kosmines šiukšles, dėl ko jos iškrypsta iš orbitos, palaipsniui žemėja ir sudega.

Paskutinius 40 metų Aranas Saundersas ir Hju Levisas iš Southamptono universiteto tyrinėjo 30 palydovų orbitas ir nustatė, kad laikas, per kurį palydovai išlieka orbitose pastoviai didėja. Tai jie aiškino padidėjusiu anglies dioksido kiekiu bei sumažėjusiu viršutinių atmosferos sluoksnių tankumu.

Mokslininkai paskaičiavo, kad per dešimtmetį 300 kilometrų aukštyje atmosferos tankumas sumažėja 5 proc. „Mažesnis molekulinis stabdymas, reiškia kad šiukšlės gali išlikti orbitoje iki 25 proc. ilgiau“, - sako mokslininkai.

Dėl to padidės kosminių palydovų susidūrimų su kosmoso šiukšlėmis rizika. Kosminiams laivams pakilti į kosmosą taip pat taps sudėtingiau. Dėl to šiukšlių kiekį, kurį kosmoso agentūros planuoja pašalinti iš orbitos gali tekti padvigubinti. Savo tyrimų rezultatus tyrėjai pristatė šių metų birželio mėnesį, konferencijoje Boulderyje (JAV).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)