Šiaurės Korėja paskelbė įjungusi „tūkstančius“ urano sodrinimo centrifugų  (53)

Jongbjono branduoliniame centre įjungta „tūkstančiai centrifugų“, kurios sodrina uraną, antradienį paskelbė Šiaurės Korėjos televizija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiuo metu mes spartesniais tempais statome lengvojo vandens reaktorių ir jau įjungėme tūkstančius urano sodrinimo centrifugų“, kalbama oficialiame Šiaurės Korėjos pranešime, kurį cituoja naujienų agentūra AFP. Tame pačiame pranešime tikinama, kad Šiaurės Korėjos branduolinė programa yra visiškai taiki ir skirta tik tam, kad būtų galima patenkinti šalies elektros energijos poreikius. Anksčiau Pietų Korėjos žiniasklaida, remdamasi JAV eksperto duomenimis, yra paskelbusi, kad jos šiaurinė kaimynė savo branduoliniame centre Jongbjone pradėjo statyti eksperimentinį lengvojo vandens reaktorių. Mokslininkas iš JAV Siegfriedas Heckeris taip pat pareiškė, kad Jongbjone veikia mažiausiai tūkstančio centrifugų sistema, o Šiaurės Korėjos specialistams jau pavyko pasigaminti mažai sodrinto urano.

Šiaurės Korėja jau du kartus – 2006 metų spalį ir 2009 metų gegužę – atliko branduolinio ginklo bandymus. Šie faktai verčia pasaulio bendruomenę abejoti Šiaurės Korėjos patikinimais, kad jos branduolinė programa grindžiama tik taikiais tikslais.

Po branduolinių bandymų praėjusių metų gegužę, Jungtinių Tautų Saugumo taryba dar kartą sugriežtino sankcijas Šiaurės Korėjai. Tuo tarpu ši šalis pažadėjo į sankcijas atsakyti naujais branduolinio ginklo bandymais, tačiau šio grasinimo kol kas neįvykdė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (53)