Nutukimo epidemija apėmė ir gyvūnus  (3)

Žmonių nutukimą lemiantys veiksniai lygiai taip pat veikia ir šalia jų gyvenančius gyvūnus, teigia mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak specialistų, pastaruoju metu nutukimo atvejų daugėja taip sparčiai, kad tai įgijo tikros epidemijos mastą, skelbia „Msnbc.msn.com“. Kas trečias suaugęs amerikietis yra nutukęs – tai yra, jo kūno masės indekso reikšmė yra didesnė, nei 30. Nutukimo plitimą tiriantys mokslininkai nurodo visą eilę galimų tokio reiškinio priežasčių – pradedant nepakankamu fiziniu aktyvumu, baigiant žalingu greitojo maisto poveikiu.

Tačiau Alabamos valstijos universiteto (JAV) tyrėjai nusprendė patikrinti hipotezę, teigiančią, kad nutukimo epidemiją sukėlė tam tikri aplinkos veiksniai. Mokslininkai surinko duomenis apie daugiau nei 20 000 gyvūnų, priklausančių 8 Šiaurės Amerikoje gyvenančioms žinduolių rūšims, kūno masę. Tyrimo autoriai pabrėžia, kad jų tirtų gyvūnų kūno mase nebuvo manipuliuojama nei vykdant kokius nors eksperimentus, nei siekiant juos nupenėti. Tirti gyvūnai priklausė 24 skirtingoms populiacijoms, o tyrimo metu buvo naudojami tik tų rūšių, kurių atstovų kūno masė bent 2 kartus buvo tirta per pastaruosius 50 metų, duomenys.

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad visų 24 tirtų rūšių gyvūnų, pradedant tyrimų laboratorijose auginamais primatais, baigiant netoli Baltimorės gyvenančiomis lauko pelėmis, kūno masė buvo žymiai padidėjusi. Nustatyta, kad kas 10 metų vidutinė nelaisvėje gyvenančių šimpanzių kūno masė padidėdavo 33 proc., laboratorinių pelių – 12 proc., žiurkių – 3 proc., laisvėje netoli Baltimorės miesto gyvenančių lauko pelių – 7 proc. Naminių šunų masė kas dešimtmetį vidutiniškai padidėja 10 proc., kačių – 3 proc.

Pasak tyrėjų, didėjant gyvūnų kūno masei kartu auga ir nutikimo išsivystymo rizika. Dar daugiau: tyrimas atskleidė, kad tokie masės pokyčiai būdingi net ir tiems gyvūnams, kurių dieta ir fizinis aktyvumas nesikeitė per visą tyrimo apimtą laikotarpį. Dėl šios priežasties mokslininkai priėjo išvadą, kad jei mitybos pokyčiai ir energetinis disbalansas nesusijęs su kūno masės indekso reikšmės didėjimu, vadinasi, tai lemia kažkokie aplinkos veiksniai.

Tarp potencialių kaltininkų pirmiausia minimi toksinai ir virusai. Kai kurie anksčiau atlikti tyrimai atskleidė tarpusavio ryšį tarp kūno masės indekso didėjimo ir organizmo endokrininės sistemos veiklą ardančių cheminių junginių – bisfenolio A ir medžiagų, kurių sudėtyje yra alavo. Taip pat buvo nustatyta, kad egzistuoja ryšys tarp kūno masės indekso reikšmės didėjimo ir virusinių infekcijų.

Tyrimo autorių teigimu, fizinis aktyvumas ir tinkama dieta išlieka pagrindinėmis normalios kūno masės palaikymo priemonėmis, tačiau gauti rezultatai verčia manyti, jog nutukimo epidemijos priežasčių reikia ieškoti ir žmones bei gyvūnus supančioje aplinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)