Globalus atšilimas kelia grėsmę ežerams ir jų gyvūnijai  (5)

Ežerams šylant susidaro grėsmė jų gyvūnijai: kylanti vandens temperatūra kenkia jo kokybei ir įvairių gyvūnų rūšių išlikimui, rodo naujo tyrimo duomenys. Per pastaruosius 25-erius metus didžiausi pasaulio ežerai nuolat šilo, patvirtina naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam tikrais atvejais tai vyko septynis kartus greičiau, negu kilo oro temperatūra tuo pačiu periodu, praneša „National Geographic“. Mokslininkai sako, kad tai yra svarbus atradimas, nes ežerų ekologija yra labai jautri temperatūrai.

„Nedidelis temperatūros pokytis gali sukelti dramatiškų pasekmių“, – sako tyrimo autorius Simonas Hookas, geologas ir NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Kalifornijoje ekspertas.

Daugelyje ežerų šylantis vanduo gali daryti neigiamą įtaką vietinių žuvų populiacijoms, užteršti švarius vandenis dumbliais, o žuvys ir kitos vandens rūšys būtų pasmerktos didesniems nuodingų teršalų kiekiams.

S. Hookas priduria, kad tai gali leisti kitoms žuvų rūšims, kurios mėgsta šiltesnį vandenį, atvykti į tas vietas. Tai gali būti ne tos rūšys, kurių ten reikėtų.“

„Pavyzdžiui, dreisenos, dabar randamos Didžiųjų ežerų regione, atrodo, labiau mėgsta šiltesnius vandenis“ - aiškina Steve`as Colmanas, Didžiųjų ežerų stebėjimo punkto Minesotos universitete direktorius.

„Jeigu ežerai šiltės, midijos gali išnaikinti vietines ir komerciškai svarbias rūšis - tokiomis sąlygomis minėtųjų midijų populiacija gerokai išplistų. Net nedideli temperatūros pasikeitimai taip pat gali paskatinti dumblių žydėjimą. Dėl to ežeras gali tapti nuodingas žuvims“, – teigė S. Hookas ir jo kolega Philippas Schneideris.

Šie mokslininkai patikrino ežero temperatūras, palydovų suregistruotas per 25 metus. Tyrėjai atsirinko duomenis būtent apie vandens paviršius. Jie apėmė Didžiuosius ežerus, taip pat Baikalą, Tanganiką. Paaiškėjo, kad ežerai šiauriniuose regionuose – Jungtinėse Valstijose, Kanadoje ir Europoje – šyla greičiausiai.

„Tai natūralu. To galima tikėtis iš globalaus atšilimo, - pažymėjo S. Hookas. - Pusiaujo regionuose mes matome labai nedaug pokyčių.“ Pasak S. Hooko, kitas tyrimo žingsnis yra ištirti labiausiai temperatūros aspektu besikeičiančius ežerus ir tiksliai apibrėžti, kokie ekologiniai pokyčiai vyksta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)