Susitarta dėl ekologinių iniciatyvų pasaulinio paramos fondo  (1)

Baigiantis Meksikoje vykusiai klimato konferencijai, šalys susitarė mažinti anglies dvideginio išmetimus ir steigti 100 mlrd. vertės „žaliąjį fondą“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baigiantis beveik dvi savaites Meksikos kurorte Konkune vykusiai klimato konferencijai, nutarta mažinti į atmosferą išmetamą anglies dvideginio išmetimus bei steigti vadinamąjį „žaliąją fondą“, iš kurio bus remiamos besivystančių šalių ekologinės iniciatyvos.

„Viltis“ – tai yra raktažodis skambantis po ankstyvą šeštadienio rytą Meksikos laiku Jungtinių Tautų konferencijoje priimtų sprendimų. „Viltis sugrįžo“, – sveikindamas delegatus pasakė Meksikos prezidentas Felipe Calderonas.

„Vyriausybės Kankune pasirinko viltį vietoj baimės“, – į priimtus įsipareigojimus iškart sureagavo dažnai itin kritiška politikų atžvilgiu esanti organizacija „Greenpeace“.

„Tai žymi naują tarptautinio bendradarbiavimo dėl klimato kaitos erą“, – apie pasibaigusioje konferencijoje pasiektą susitarimą kalba Meksikos užsienio reikalų ministrė Patricia Espinosa.

Kaip praneša „Reuters“, po ilgų naktinių derybų galiausiai sutarta dėl kompromisinio „žaliojo fondo“, iš kurio lėšų bus saugomi tropikų miškai bei remiamos ekologiškos energijos technologijos. Konferencijos dalyviai tikisi, kad iki 2020-ųjų šis fondas sudarys 100 mlrd. dolerių. Vadinamąjį „žaliąjį fondą“ pirmiausia globotų Pasaulio Bankas, o prižiūrėtų naujai sukurta institucija.

Susitarta dėl vadinamojo žaliųjų technologijų perdavimo mechanizmo sukūrimo. Pavyzdžiui, būtų dalinamasi pasiekimais apie vėjo turbinas arba saulės baterijas. Tai ilgą laiką buvo jautrus klausimas, susijęs su patentais ir nuosavybės teisėmis. Tačiau šie klausimai, anot Bolivijos, kuri viešai stipriai kritikavo susitarimus, dar nėra išspręsti. Priminsime, jog Indija su Kinija jau senokai kritikavo JAV, kuri iki šiol nebuvo linkusi atvirai dalintis su likusiu pasauliu „žaliosiomis“ technologijomis.

Sutarta dėl vadinamosios adaptacijos programos pagrindų. Tai padėtų labiausiai pažeidžiamoms tautoms prisitaikyti prie klimato kaitos. Šis klausimas labiausiai yra susijęs su pinigais.

Taip pat yra sutarta dėl labai specifinių, bet svarbių ir daug diskusijų keliančių klausimų - dėl stebėjimo ir ataskaitų pateikimo, Jungtinių Tautų kalba vadinamų MRV. Tai yra stebėjimo sistema, ar valstybės laikosi savo įsipareigojimų dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų mažinimo. Tiesa, dėl to nesutarė Jungtinės Valstijos ir Kinija. JAV nori detalios sistemos, o Kinija tokią stebėseną laiko nesuderinama su nacionaliniu suverenitetu. Diskusijos esmę nusako klausimas: kiek JAV gali pasitikėti Kinija?

Kaip praneša BBC, konferencijos dalyviai nudžiugo išgirdę daugiausiai teršiančių valstybių – Japonijos, Kinijos ir net JAV – atstovų kalbas. Būtent šioms valstybėms parėmus, pasiektas susitarimas. Tiesa, galutinį susitarimo tekstą boikotavo Bolivija, teigusi, kad iš besivystančių valstybių reikalaujama per daug. Meksikos pareigūnai teigia, kad Bolivijos protestas bus turimas galvoje, tačiau tai neturėtų pakenkti likusių 190 valstybių susitarimui.

Tačiau anot apžvalgininkų, nors pažanga padaryta, būsimo susitarimo, kaip ir pernai Kopenhagoje, ir vėl negalima vadinti visapusišku – priemonėms trūksta konkretumo, be to, neaišku, ar jos bus teisiškai įpareigojančios. Klausimas, kaip bus mažinamas klimato kaitą sukeliančių dujų išmetimas po 2012 metų, lieka neišspręstas, bet to padaryti ir nesitikėta Kankune. Viliamasi prie to sugrįžti kitąmet Pietų Afrikos Respublikoje, Durbane.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)