Atradimai Kretoje byloja apie pirmąsias urvinių žmonių keliones jūra (Video)  (1)

Kretos saloje JAV ir Graikijos archeologų atrasti kelių šimtų tūkstančių metų senumo įrankiai byloja, kad priešistorinių laikų žmonės turėjo galimybę keliauti laivais daug anksčiau, nei manyta iki šiol. Tokia pozicija kvestionuoja įsigalėjusią nuostatą, kad mūsų protėviai planetoje migravo tik sausuma. Iki šiol seniausias pasaulyje netiesioginis kelionės jūra įrodymas buvo prieš maždaug 60 tūkst. metų įvykusi šiuolaikinių žmonių – Homo sapiens – kelionė iš Indonezijos į Australiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kretos saloje atrasti įrankiai - kvarciniai rankiniai kirviai, kapoklės ir gremžtukai – neturėjo ten būti, nes Kreta visuomet buvo sala, nesusieta su žemynu, - tvirtina archeologė Elen Panagopoulou. – Žmonės salon turėjo kažkokiu būdu atplaukti. O tai – visiškai netikėta. Kol kas visame pasaulyje žinoma anskčiausia žmonių kelionė jūra yra Homo sapiens atstovų kelionė į Australiją. Kelionė į Kretą – kur kas senesnė kelionė, ir mes niekada neįtarėme, kad jau tada žmonės turėjo pakankamų technologinių ir pažintinių išteklių atlikti tokią kelionę.“

Atrasti istoriniai įrankiai priskiriami Paleolito periodui ir gali būti nuo 130 tūkst. iki 700 tūkst. metų senumo. Kretoje daiktų, kurie yra siejami su ankstesniu nei Neolito periodu, aptikta pirmąsyk. Rasti įrankiai priskiriami Ašelio tradicijai ir yra panašūs į Homo Heidelbergensis ir Homo Erectus pagamintus įrankius.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)