Jūrų vėžlių pilvuose - šimtai plastiko gabalėlių  (7)

Tai, kas nuotraukoje atrodo kaip dėlionės detalės, yra plastiko gabalėliai, rasti jauno jūrų vėžlio pilve, rašo „The Daily Mail“. Aplinkosaugos aktyvistų teigimu, šis vaizdas iliustruoja mirtiną poveikį, kurį vartojimo kultūra daro vandenynų gyvybei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jūrų vėžliai nesunkiai supainioja plastikinius maišelius su medūzomis, kurios jiems yra mėgstamiausias maistas. Tačiau plastikas užkemša virškinamąjį traktą ir lemia lėtą bei skausmingą mirtį iš bado. Jaunas žaliasis vėžlys, prarijęs šias plastiko šiukšles, buvo rastas nugaišęs Argentinos pakrantėje. Suaugę šie vėžliai būna iki metro ilgio. Naujausiame „Jūrų vėžlių naujienlaiškyje“ (Marine Turtle Newsletter) biologai nurodė, jog plastiko buvo prisivalgę trys iš keturių jų tirtų žaliųjų vėžlių. Vienas iš gyvūnų buvo prarijęs atliekų, tarp kurių – keturių rūšių balionai, gabalas į kilimą panašios medžiagos ir du rutuliukai deguto. Ataskaitos autoriai – Collete Wabnitz iš Britų Kolumbijos universiteto ir Wallace'as Nicholsas iš Kalifornijos mokslų akademijos - nurodo, jog „beveik visų jūros gyvūnų, tarp jų - labiausiai pažeidžiamų ir laukinių rūšių planetoje, organizmuose dabar yra plastiko“. „Plastikas atsiranda paukščių lizduose, krabai juos naudoja kiautui, jis randamas jūrų vėžlių, banginių, albatrosų pilvuose“, – teigia tyrėjai. Anot jų, yra duomenų apie 260 rūšių gyvūnus, kurie prisirijo plastiko atliekų arba į jas įsipainiojo. Teigiama, jog iš tūkstančio vienkartinių plastikinių maišelių, maždaug trys patenka į vandenynus.

„Pernai, stovėdamas mūsų jūrų vėžlių tyrimų laivo priekyje Indonezijoje, per vieną minutę vandenyne suskaičiavau 76 plastikinius maišelius“, – sakė W. Nicholsas. „Jūrų vėžliai paskutinius 100 mln. metų praleido gyvendami vandenyse, laisvuose nuo taršos, bet dabar, deja, tapo įspėjimu apie poveikį, kurį mūsų visuomenė daro nykstančioms rūšims“, – teigė jis.

Be to, kad plastiku užteršti vandenynai visame pasaulyje, yra duomenų apie „Didįjį šiukšlių lopą“ Ramiajame vandenyne, kuriame srovių sutelktos šiukšlės esą gali užimti plotą, keturiasdešimt kartų didesnį nei Lietuva. Tam tikras plastiko telkinio Ramiajame vandenyne analogas yra ir „Atlanto šiukšlių lopas“ – du dešimtmečius trukusios jo studijos rezultatai paskelbti praėjusių metų pradžioje. Jame tirta teritorija į Rytus nuo Bermudų. Manoma, kad tik apie penktadalį į vandenyną patenkančių plastikų yra iš laivų ar gręžimo platformų – kita dalis yra atpučiama, nuplaunama iš pakrančių ar specialiai išmetama į vandenį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)