Prekyboje atsiras kraujo testai, nustatantys biologinį žmogaus amžių  (1)

Šių metų pabaigoje Didžiojoje Britanijoje bus pradėta prekyba kraujo testais, kurie ištiria žmogaus senėjimo greitį, praneša „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis testas įvertina žmogaus chromosomų galuose esančias gyvybiškai svarbias struktūras, vadinamas telomeromis. Mokslininkai mano, kad tai vieni iš svarbiausių ir tiksliausių rodiklių, parodančių žmogaus senėjimo greitį. Testą, kuris kainuoja 435 svarus (apytikriai 1700 litų), sukūrę mokslininkai sako, kad tyrimo metu pagal telomerų ilgį bus nustatyta, ar žmogaus biologinis amžius yra didesnis ar mažesnis už realų chronologinį amžių.

Tyrėjai tikisi, kad per ateinančius 5–10 metų telomerų tyrimas labai paplis, tačiau kai kurie mokslininkai abejoja jo verte ir siūlo leisti jį naudoti plačiajai visuomenei tik taikant griežtesnę etinę kontrolę. Kai kurie mokslininkai nerimauja, kaip žmonės reaguos į žinią, koks jų biologinis amžius, be to, kelia nerimą ir tai, kad telomerų testu gali pasinaudoti nesąžiningos organizacijos, norėdamos parduoti nepatikrintus preparatus prieš senėjimą ir kitus netikrus gyvybės eliksyrus.

Testo rezultatais taip pat gali pasinaudoti kompanijos, prekiaujančios gyvybės draudimo ar medicininio draudimo polisais, kurių sąlygos priklauso nuo rimtos ligos ar priešlaikinės mirties rizikos. Tačiau vis daugiau mokslininkų palaiko šį naują diagnostikos metodą, nes mano, kad telomerų ilgį nustatantis tyrimas gali suteikti išsamios informacijos apie galimus priešlaikinės mirties nuo senatvinių ligų (nuo širdies ir kraujagyslių ligų iki Alzheimerio ligos ar vėžio) rizikos veiksnius.

„Mes žinome, kad žmonės, kurie gimsta su trumpesnėmis nei įprasta telomeromis, gyvena trumpiau. Trumpesnės telomeros sutrumpina gyvenimo trukmę“, – pasakė Maria Blasco iš Ispanijos nacionalinio vėžio tyrimo centro Madride, kuri sukūrė naują komercinį telomerų testą. „Tačiau kol kas nežinome, ar ilgesnės telomeros nurodo ilgesnę gyvenimo trukmę“, – pasakė ji.

„Nauja yra tai, kad šis tyrimas labai tikslus. Nustatomi net labai menki telomerų ilgio skirtumai, be to, tai labai paprastas ir greitas metodas, kurį taikant vienu metu gali būti analizuojama daug mėginių. O svarbiausia, mes sugebame aptikti pavojingas telomeras – tas, kurios yra labai trumpos.“

Mokslininkai kol kas nemano, kad pavyks pasiekti, jog testas išprognozuotų kiek tiksliai metų ir mėnesių žmogui liko gyventi, tačiau keli tyrimai patvirtino, jog asmenims, kurių telomeros trumpesnės nei normalios, gresia pavojus mirti jaunesniame amžiuje, nei tiems, kurių telomeros ilgesnės. Telomerų tyrimas šiuo metu laikomas viena iš įdomiausių biomedicinos mokslo sričių, o praėjusių metų Nobelio prizą gavo trys mokslininkai, kurie yra šios srities tyrimų pradininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)