Kokioms valstybėms grėstų „pasaulio pabaiga“ po asteroido smūgio?  (13)

Sauthampton universiteto mokslininkai, pasitelkę „NEOimpactor“ programinę įrangą (pagal NASA „Near Earth Object“ programos pavadinimą), sudarė pasaulio šalių, kurioms gresia didžiausias pavojus, sąrašą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis sąrašas leidžia pirmą kartą surikiuoti valstybes, dėl tokios kosminės katastrofos patirsiančias daugiausia nuostolių. Nuostoliai skaičiuojami įvertinant įvairius kriterijus – gyventojų žūtį, infrastruktūros suniokojimą ir pan. Be to, pasekmės įvertinamos atsižvelgiant į skirtingo dydžio asteroidus: 25 m. skersmens asteroidai sukeltų lokalines katastrofas, 125 m – jau regionines katastrofas, o 225 m. skersmens asteroidas grėstų globalia katastrofa. Daugumą į šį sąrašą įtrauktų šalių sudaro besivystančios valstybės. Kinija į jį pateko dėl didžiausio katastrofos metu žūsiančių žmonių skaičiaus, tačiau jame figūruoja ir mažesnės valstybės, tokios kaip Švedija, kuriai mirtinas pavojus gresia dėl sunaikintos infrastruktūros. Analizuodami įvairius asteroidų susidūrimo su Žeme scenarijus, įvertindami galimus jų trajektorijos ypatumus, tankį, dydį, smūgio epicentrą, šalies gyventojų tankumo, infrastruktūros išplėtojimo ir kitus veiksnius, mokslininkai sudarė 10 valstybių, kurioms gresia didžiausias pavojus, sąrašą. Į jį pateko Kinija, Indonezija, Indija, Japonija, JAV, Filipinai, Italija, D. Britanija, Brazilija ir Nigerija. Dėl mažo gyventojo tankio bei silpnos infrastruktūros, į dešimtuką nepateko didžiausia pagal plotą valstybė Rusija. Apskaičiuota, kad dėl kosminės katastrofos daugiausia žmonių žūtų JAV, Kinijoje, Indonezijoje, Indijoje ir Japonijoje. Infrastruktūra labiausiai būtų nuniokota Kanadoje, JAV, Kinijoje, Japonijoje ir Švedijoje.

Tyrimą atlikę mokslininkai primena, jog beveik prieš šimtą metų virš atokaus regiono Sibire šalia Tunguskos upės sprogo sąlyginai nedidelis, 50 metrų skersmens dangaus kūnas. Net ir tokio skersmens asteroido pakako, kad sprogimo banga šiame regione išguldytų aplinkinius miškus. Tačiau kas būtų, jei toks meteoritas sprogtų virš Londono?

„Mūsų tyrimo rezultatai atskleidžia, kurioms šalims gresia didžiausias pavojus dėl tokio pobūdžio gamtinės katastrofos ir ragina dėti pastangas šiam pavojui sumažinti“, – tyrimus pristatė „NEOimpactor“ programinės įrangos kūrėjas, Sautamptono universiteto mokslininkas Nickas Bailey.

Mokslininkas iš šių tyrimų dar 2009 metais parengė išsamų mokslinį darbą, kurį galite peržiūrėti šiame pdf dokumente.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)