Futuristas D. Passigas: pasaulio laukia demografinė žiema  (10)

Izraelio futuristas Davidas Passigas neabejoja, kad labiausiai trokštamu dalyku iki šio amžiaus pabaigos taps maži vaikai, nes visame pasaulyje vyrų skaičius smarkiai didesnis nei moterų. Dar mažiau bus vaisingo amžiaus moterų, kurios linkusios gimdyti vis mažiau vaikų. Vyrų perteklius gali skatinti nusikalstamumą, žvelgiant toliau – nacionalizmą ir karus. Panašias prognozes Lietuvai yra pateikę ir vietiniai specialistai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbėdamas pasaulio Lietuvių ekonomikos forume Vilniuje D. Passigas pabrėžė, kad šiame amžiuje žmonių skaičius, Žemėje jau pasiekęs maždaug 7 mlrd., turėtų pradėti smarkiai mažėti ir iki amžiaus pabaigos smuks iki 5-6 mlrd., nepaisant anksčiau girdėtų prognozių planetos gyventojų skaičių augsiant iki 10 mlrd. „Šiuo metu prognozuojama, kad šio amžiaus pabaigoje gyventojų skaičius sumažės iki 5-6 mlrd. žmonių, tokių prognozių patikimumas – 80 proc. Žmonija niekada anksčiau nebuvo patyrusi tokio didelio protrūkio ir staigaus sumažėjimo“, – kalbėjo mokslininkas. Anot jo, šiuo metu visame pasaulyje kiekvienam šimtui moterų tenka 117 vyrų, Vakarų Europoje šis skaičius siekia apie 105, tačiau dalyje valstybių vaisingiausio amžiaus grupėse šimtui moterų tenka 127 vyrai. „Įsivaizduokite, tai mažiausiai 17 proc. žmonijos be biologinės perspektyvos! Tai dažniausiai žmonės iš žemesnių klasių, susiburia iš nusikalstamas grupuotes, pradeda nuo mažų, pereina prie didelių dalykų. Kinijoje vyrų yra penktadaliu daugiau ir manau, kad nei viena šalis negali susidoroti su tokia problema. Kiek mes žinome, niekada tokio disbalanso nėra buvę. Šimtui vaisingų moterų tenka 64 mergaitės. Žmonija nepagamina jaunų moterų ateičiai. Pasaulio laukia demografinė žiema“, – sakė D. Passigas pažymėdamas, kad demokratinėse valstybėse lyčių balansas paprastai didesnis ir pasiekiamas be specialių priemonių. Mokslininkas įsitikinęs, kad labiausiai geidžiamu dalyku iki amžiaus pabaigos bus maži vaikai. „Vaikų pakankamai nebus, nebus jaunuolių, darbo jėgos, kūrybingumo, inovacijų. Taigi žmonija kažkaip bandys spręsti tą problemą, vienas iš būdų – kurti robotus. Bet kaip gi seksis žmonijai be mažų vaikų – mes to iki šiol nesame patyrę“, – sakė Izraelio mokslininkas. Anot jo, per ateinančius dvidešimt metų Rusija praras apie dvidešimt milijonų gyventojų kaip tik dėl šių priežasčių. Per ateinančius keturis dešimtmečius Rusija turėtų netekti iš viso 40 mln. gyventojų. „Žinome iš istorijos, kad tokie pokyčiai dažniausiai paskatina nacionalizmą ir reikia atsargiems būti su tokiais judėjimais kaip „Naši“.

Farmacijos išradimai ilgina gyvenimą

Mokslininkas pasakoja, kad prieš du šimtus metų vidutinė gyvenimo trukmė visame pasaulyje buvo dvidešimt penkeri metai, kuri iki šių dienų patrigubėjo. Svarbiausiu dalyku tapo švarus vanduo, sanitarinės sąlygos ir higiena, kurie labiausiai prailgino žmogaus gyvenimą. „Dabar gimusiems vaikams yra 80 proc. tikimybė gyventi apie šimtą metų. Tai pakeis visuomenės tendencijas. Nemanau, kad yra nors viena tauta, kurie reaguoja į tokius iššūkius“, – kalbėjo D. Passigas. Pranešimo metu jis pasakojo apie jau prieš kelerius metus išrastą vaistų junginį, kuris kainuoja apie 2,4 lito mėnesiui ir prailgina jaunos pelės gyvenimą maždaug 10 proc., vyresnės pelės, kurios amžius atitiktų 60 žmogaus metų, gyvenimas nuo medikamentų prailgėja iki 38 proc., kas leidžia numanyti apie galimybes prailginti ir žmogaus gyvenimą. „Ir tai tik vienas pavyzdys, jei turėčiau laiko, galėčiau pateikti daug daugiau pavyzdžių. Nemanau, kad yra nors vienas žmogus, kuris gali įsivaizduoti, kaip pasaulis atrodys po penkiasdešimt metų, mūsų mokslas pakankamai pažengęs, kad įrodytų, jog mūsų laukia labai dideli pokyčiai, todėl mums reikia savo mąstymą keisti iš esmės ir turime būti tokie kūrybingi, kokie nesame buvę iki šiol. Kitaip mūsų vaikams teks gyventi tokiame pasaulyje, kokio mes net neįsivaizduojame.

Netrukus turėsime sintetinę ląstelę ir viešbučius kosmose

Mokslininkas pasakoja, jog futuristų darbe pasitvirtino prognozė, kad nuo idėjos iki išradimo praeina devyneri metai. „Mes, futuristai, prognozuojame, kad patirsime dar vieną biologinį įvyki iki 2015 m., kai kažkas pasaulyje sukurs sintetinę gyvą ląstelę laboratorijoje, kuri galės daugintis pati, ir tada pasaulis pasikeis. Dauguma iš mūsų net nekreipiame dėmesio į tokius įvykius, bet po dešimčių tūkstančių metų, kai bus tiriama, kaip pasikeitė gyvenimas pasaulyje bus aišku, kad šis išradimas bus skiriamoji riba.“

„Kaip aš tai sužinojau? Prireikia tiksliai devynerių metų nuo to laiko, kai kas nors paskelbia, išspausdina tam tikrą idėją, pateikia technologinį, mokslinį iššūkį, ir kam nors pavyksta išspręsti tą idėją. Devyneri metai jau tapo modeliu, kaip korporacijos bando įvykdyti inovacijas“, kalbėjo Izraelio mokslininkas. Anot jo, taip 2004 m. atsirado daugkartinis erdvėlaivis, galintis kelti žmones į stratosferą.“

Anot D. Passigo, daugiausia devynerius metus užtruks viešbučių kosmose sukūrimas, kuomet žmonės galės gyventi kelių šimtų kilometrų aukštyje, panašiu metu turėtų atsirasti ir prietaisai, panašūs į mobiliuosius telefonus, galintys apdoroti daugiau informacijos, nei dabar aprėpia „Google“ paieškos sistema.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Justina Juršytė
(1)
(0)
(1)

Komentarai (10)