Saulės mirtis išsvies kometas lauk iš Saulės sistemos  (5)

Kai mūsų Saulei ateis paskutinioji, ji išsvies daugumą savo kometų į tarpžvaigždinę erdvę, rašo NewScientist.com. Po apytiksliai 5 milijardų metų, nebelikus vandenilio, degančio jos šerdyje, Saulė išsiplės ir taps didžiule raudona žvaigžde. Raudonasis milžinas nusipūs savo atmosferą ir beliks tik įkaitusi šerdis, vadinama baltąja nykštuke.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sutariama, jog raudonosios Saulės fazės metu planetos, išsidėsčiusios tarp Saulės ir Žemės (o greičiausiai ir pati Žemė) bus prarytos liepsnų ir virs pelenais. Visgi dėl toliau nuo Saulės išsidėsčiusių planetų baigties nėra neaišku, mat astronomai daug dėmesio jų likimui dar neskyrė.

Nauji tyrimai rodo, kad Saulės mirties konvulsijos pasieks ir už Plutono orbitos plytinčią kometų zoną, vadinamą Orto debesimi.

Kai Saulė praras savo masę, sumažės jos kuriama traukos jėga. Šis pokytis gali išsviesti skriejančius objektus, bet tik tuo atveju, jei tai įvyksta ne ilgesniu laikotarpiu nei objekto apsisukimo periodas. Pačioje Saulės raudonosios fazės pabaigoje, astronomų nuomone, ši turėtų prarasti didelę dalį savo masės per mažiau nei 100 tūkst. metų.

Tai turėtų būti gana tolygus masės praradimas, kuris neleistų išmesti planetų, nuo Saulės esančių toliau už Žemę, tačiau imitaciniai modeliai rodo, kad jis būtų pakankamai staigus, kad „išspjautų“ apie 20 proc. Orto kometų į tarpžvaigždinę erdvę, teigia Dimitrijus Veras iš Kembridžo universiteto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)