Didžiulio palydovo liekanos ant žemės vis tik gali pabirti  (7)

NASA pranešė, kad netrukus į atmosferą pateks 6,5 tonos sveriantis palydovas. Kai kurios jo dalys gali pasiekti žemę. Numatoma, kad didžiulis Aukštesniųjų atmosferos sluoksnių tyrimo palydovas (angl. – „Upper Atmosphere Research Satellite“, UARS) nekontroliuojamo kritimo metu į atmosferą pateks rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje. Tikimasi, kad didžioji zondo dalis atmosferoje sudegs, tačiau kai kurios dalys gali nukristi ant žemės, pranešė NASA pareigūnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kosmoso agentūra žada informuoti visuomenę apie palydovo dalis, kurios gali rėžtis į žemę.

„Dar anksti tiksliai pasakyti, kada UARS pateks į atmosferą ir kokia geografinė vietovė gali nukentėti, tačiau NASA atidžiai palydovą stebi ir jus informuos“, – trečiadienį pranešė NASA.

Palydovą į Žemės orbitą 1991 metais iškėlė erdvėlaivis „Discovery“. 2005 metais nustojęs veikti kosminis aparatas yra 10,7 metro ilgio ir 4,5 metro pločio, praneša SPACE.com.

Viena kompiuterinė analizė, parodanti, kokia UARS dalis gali ištverti krytį per atmosferą, atlikta prieš keletą metų. Anot jos, apie 150 rūšių sudedamosios palydovo dalys, tarp kurių – korpuso elementai, patekę į Žemės atmosferą, suirs, o 12 tipų ištvers deginantį krytį iki paviršiaus.

Šie skaičiavimai leidžia manyti, kad ant žemės nukris 532 kilogramai nuolaužų, o jų pėdsakai nusidrieks 800 kilometrų.

„Pavojus visuomenės saugumui ar turtui yra nepaprastai mažas, o saugumas yra pagrindinis NASA prioritetas. Nuo kosmoso eros pradžios 6 dešimtmečio pabaigoje, neužfiksuota jokių patvirtintų pranešimų apie sužeidimus, kuriuos sukėlė į atmosferą patekę kosminiai objektai. Nėra duomenų ir apie rimtą palydovų nuosavybei padarytą žalą“, – pažymima NASA interneto puslapyje.

Vis dėlto egzistuoja tikimybė, kad palydovo nuolaužų dalys gali nukristi vietovėse, prieinamose žmonėms. NASA perspėja radus nuolaužą, kuri galėtų priklausyti palydovui, jos neliesti, ir susisiekti su vietos teisėsaugos pareigūnais.

Tikslią datą, kuomet palydovas pateks į Žemės atmosferą, nustatyti sunku, nes tai priklauso nuo Saulės srauto ir erdvėlaivio orientacijos tuo metu, kai jis bus išvestas iš orbitos. Palydovo patekimo į atmosferą dienai artėjant, prognozės taps patikimesnės.

Žemės orbitoje esančios nuolaužos – sugedę palydovai, raketų dalys ir kitos šiukšlės – vis didėjanti problema, nes kyla pavojus, kad jos susidurs su kitais kosminiais laivais arba pateks į Žemės atmosferą ir nukris gyvenamosiose vietovėse.

UARS naudotas Žemės atmosferos tyrimams. Įvairiais instrumentais jis stebėjo daugybę ją sudarančių cheminių elementų. Palydovas taip pat pateikė svarbios informacijos apie tai, kokie ultravioletinės ir matomų bangų ilgių šviesos kiekiai atkeliauja iš Saulės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)