Rugsėjo 11-osios aukų atminimo paminklui prireikė sudėtingo matematinio algoritmo  (6)

Šį savaitgalį JAV Bokštų Dvynių vietoje pristatomas paminklas, skirtas pagerbti rugsėjo 11-osios aukas, žuvusias didžiausios JAV teroristinės atakos metu. Įdomu tai, jog paminklo autoriai ne tik mąstė apie jo dizainą, bet ir sprendė labai netikėtą uždavinį – kaip išdėlioti aukų vardus, kad būtų patenkinti visi loginiai ryšiai ir žuvusiųjų artimųjų prašymai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti, kad žuvusiųjų pavardės paminkle yra išdėstytos atsitiktine tvarka – ne pagal abėcėlę, kaip dažniausiai įprasta. Tačiau tai tik pirmas įspūdis. Iš tikrųjų, jos išdėstytos sudėtinga logine tvarka. Norėdami sugrupuoti aukų vardus, paminklo autoriai sugalvojo sukurti sudėtingą matematinį algoritmą, pagal kurį vėliau programuotojai sukūrė specialią programą. Taigi, pavardės buvo sugrupuotos ne abėcėline tvarka, tačiau asmeninių ir darbinių ryšių pagrindu, atsižvelgiant į mirties vietą bei priežastis ir į šeimos narių pageidavimus bei asmeninius ryšius. Tokiu būdu vardai, išgraviruoti ant bronzinių panelių, supančių du memorialinius vandens tvenkinius – šiaurinį ir pietinį – išdėstyti tvarka, kuri atskleidžia sudėtingus tarpasmeninius santykius, susiformavusius iki tragedijos ir po jos, rašo scientificamerican.com. Sukurtas algoritmas leido atsižvelgti į gautus artimųjų prašymus (tokių buvo apytiksliai 1200), su kokių kolegų, šeimos narių ar draugų, taip pat žuvusių per ataką, vardais derėtų grupuoti jų prarastuosius. Pasak paminklo autorių, ryšių tinklas – be galo sudėtingas ir platus. Praradusieji savo mylimus dažnai pageidavo įrašyti jų vardus kartu su bent pustuziniu jiems reikšmingų kartu žuvusių kolegų. Algoritmą sukūrė „Local Projects“ firmos darbuotojas, programavimo specialistas Jeras Thorpas. Vardų algoritmas veikia dvejais etapais. Pirmame etape vardai suskirstomi į grupes. Žiūrint supaprastintai, jei asmuo A turi būti šalia asmens B, o B – šalia asmens C, šie vardai ir suformuos grupę. „Tai primena įvairių skirtingų formų dėlionės detales, sumestas į krūvą“, – taip vaizdžiai apibūdindamas savo užduotį pasakojo J. Thorpas.

Tačiau viskas ne taip paprasta, kaip atrodo iš šių kelių eilučių. Tarp skirtingų, algoritmo atrastais nematomais ryšiais susijusių vardų, atsirado blokų su atliekamais, nesugrupuotais vardais, pagal tokią sistemą „neradusiais sau vietos“. Būtent antras etapas skirtas tiems „pasimetusiems“ vardams priskirti grupėms, kad ir jie rastų loginę ir tinkamiausią vietą ant 76 bronzinių plokštelių.

Programuotojo teigimu, prireikė viso mėnesio, kad algoritmas pagaliau veiktų nepriekaištingai ir atliktų reikiamą darbą. Dar pora mėnesių truko su dizainu susiję darbai.

Paminklas tarsi užšaldo prieš dešimtmetį pasaulį sukrėtusius įvykius. Vardų išdėstymas išsaugo aukų gyvenimo tvarką – iliustruoja jų darbą, draugus, šeimą. „Tai nepaprastai sudėtingas ir painus reikšminis žmonių tinklas“, – sako „Local Projects“ direktorius Jake Bartonas. Kartu šis sudėtingumas atskleidžia ir chaosą bei atsitiktinumą, apibūdinantį aukų žūtį.

Daugiau apie paminklą sužinosite apsilankę šiame puslapyje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)