Internetas – teroristų rojus: galingą sprogmenį pasigamintų ir vaikas  (17)

Kaip pasigaminti sprogmenį? Kur gauti reikiamų medžiagų ir kiek tai kainuos? Ar bomba bus veiksminga? Atsakymus į šiuos klausimus galima nesunkiai rasti internete. Mat skelbti tokią informaciją nėra draudžiama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai pranešta, kad Norvegijoje sprogimą ir žudynes surengęs Andersas Breivikas instrukcijas apie sprogmenų gamybą rado internete. Jei Lietuvoje būtų A.Breiviko bendraminčių, vos per kelias dienas jie galėtų tapti kuo tikriausiais sprogmenų ekspertais.

Moko ir rodo

Interneto paieškos sistemoje įvedus raktažodį „sprogmenys“ ar „sprogmenų gamyba“ atsiveria ištisi lobynai. Bent keliuose tinklalapiuose lietuvių kalba skelbiamos išsamios instrukcijos, kaip pasigaminti daugybę skirtingų rūšių sprogmenų, nuo paprastų „dūminių šaškių“ iki teroristų naudojamų užtaisų.

Įvairias bombas galima pasigaminti net namų sąlygomis, naudojant įvairius maisto ar buities ruošos produktus, vaistus. Šalia kitų aprašymų patariama, kaip ir kur tam tikrų produktų įsigyti, nurodomi tikslūs reikiamų medžiagų kiekiai. Nežinia, juokais ar rimtai, skaitytojams užsimenama, kad jei nepavyks medžiagų nusipirkti, jų galima pasivogti iš mokyklos chemijos kabineto ar kitos vietos. Čia pat nurodoma, kaip galima „įveikti“ įvairias spynas.

Svetainėse pateikiamos ne tik bombų gamybos instrukcijos, bet ir įvairios teorinės žinios apie jas, paaiškinama, kaip įtaisą geriau detonuoti ir kokio efekto galima tikėtis. Be to, galima rasti ir gamybos proceso nuotraukų bei vaizdo įrašų.

„Gali pasitaikyti klaidų“

Vieno šaltinio autorius tarsi apsidrausdamas įspėja: „Dėmesio: visos medžiagos, kurias aptarsime, yra labai pavojingos (jeigu nesilaikote saugumo taisyklių), net mažiau kaip 1 gramas gali jūsų pirštus praretinti, o didesni kiekiai, jeigu neužmuš, tai invalidais padarys tikrai!“

Skaitytojams taip pat primenama, kad darbą parengė mėgėjai, taigi „gali pasitaikyti klaidų“.

Tačiau toliau naršant internete darosi akivaizdu, kad kai kuriems piromanams tokie įspėjimai nė motais. Svetainėje „YouTube“ yra daugybė vaizdo įrašų, kuriuose lietuviai demonstruoja savo sukonstruotus sprogmenis.

Savadarbių sprogmenų gamyba labiau domina jaunimą: kai kuriuose vaizdo įrašuose galima išvysti sprogmenų gamintojus, kituose – girdėti jų balsus.

Atbaidytų bent paauglius

Kriminalinės policijos biuro l.e.p. viršininkas Andžejus Roginskis pripažįsta, kad tokia padėtis kelia nerimą.

„Lietuvoje reiškinys nėra itin paplitęs, bet kiekvienas atvejis kelia labai didelį susirūpinimą, kadangi tai sudaro didelį pavojų žmonių sveikatai ir gyvybei. Galiu paminėti kelis plačiai nuskambėjusius rezonansinius įvykius: 2008 m. Kauno rajone, I forto teritorijoje buvo sužalota mergaitė, užmynusi ant savadarbio sprogmens. Pernai Šiauliuose moteris buvo labai sunkiai sužalota, kai palietė buvusio buto nuomininko paliktus sprogmenis. Šiais metais Elektrėnų rajone, bandydami susprogdinti sprogmenis, pagamintus pagal internete rastą informaciją, buvo sužaloti mergina ir vaikinas, – vardijo A.Roginskis. – Tokie reiškiniai mums kelia labai didelį susirūpinimą, todėl mes skiriame didelį dėmesį internetinės erdvės stebėjimui ir tokių veikų užkirtimui.“

Jo nuomone, jei internete neliktų instrukcijų, kaip pasigaminti įvairius sprogmenis, panašių incidentų būtų galima išvengti. Bet tie, kas sprogmenis nori panaudoti nusikalstamais tikslais, informaciją vis tiek gautų.

Uždaro tik dalį svetainių

Sprogmenų gamybos instrukcijos veikiausiai neišnyks iš interneto. Kriminalinės policijos biuras nuolat reikalauja pašalinti tokią informaciją iš svetainių, kurios talpinamos Lietuvos serveriuose. Pastaraisiais metais buvo uždaryta per 15 svetainių, kuriose pateiktos sprogmenų gamybos instrukcijos, pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Tačiau užsienio tinklalapius uždaryti daug sunkiau. Ar informacija bus pašalinta, dažnai priklauso ir nuo administratorių geros valios.

„Be to, absoliučiai pašalinti informaciją iš interneto šiandien yra sunkiai įmanoma. Vienoje vietoje pašalinus, kitur lieka, o trečioje vietoje naujai atsiranda. Tai tampa nuolatine kova“, – sakė A.Roginskis.

Riboja, bet nedraudžia

Sprogmenų gamybos instrukcijos nėra draudžiama informacija – tokios informacijos galima rasti įvairiose knygose, vadovėliuose. Tačiau ji yra ribojama nepilnamečiams.

Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatyme, be kita ko, numatyta, kad patarimai, kaip pasigaminti, įsigyti ar naudoti sprogmenis bei kitus gyvybei ar sveikatai pavojingus dalykus daro neigiamą poveikį nepilnamečiams. Ši nuostata į įstatymą buvo įtraukta Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos iniciatyva.

„Pagal įstatymą tokia informacija gali būti skelbiama arba vietose, į kurias nepilnamečiai negali patekti, arba leidiniuose, kurių nepilnamečiams negalima parduoti. O jei internete, turi būti įspėjamojo pobūdžio interneto priešlapis ir įspėjimas apie neigiamą poveikį. Tokios yra priemonės“, – „15min“ sakė Žurnalistų etikos inspektoriaus patarėjas Deividas Velkas.

Už tokios informacijos paskelbimą nesilaikant reikalavimų gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo 500 Lt iki 2 tūkst. Lt. Jei asmuo už tai baudžiamas antrą kartą, jam gresia 2–7 tūkst. Lt bauda.

„Yra administracinė atsakomybė, tačiau tam, kad ją pritaikytume, mes turime tą asmenį išsikviesti. O to padaryti dažnai nepavyksta, ypač jei jis ne Lietuvoje. Yra buvę atvejų, kai mes nustatėme tinklalapio administratorių, Lietuvos pilietį, tačiau jis buvo ne Lietuvoje ir kilo tam tikrų keblumų jį nubausti“, – sakė D.Velkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (17)