Dešimt sausiausių planetos kampelių  (0)

Atėjus rudeniui, vis dažniau verkšlename, kad, štai, blogas oras, apsiniaukę, lyja… Tačiau, ko gero, gerai tik ten, kur nėra mūsų. Įdomu, kuris iš mūsų nuoširdžiai apsidžiaugtų, jei nuo šiol tektų gyventi ne šalyje, kurios net ir pavadinimas kai kuriais atvejais kildinamas nuo žodžio „lietus“, o, pavyzdžiui, viename iš sausiausių planetos kampelių? Ten taip sausa, kad net sunku įsivaizduoti: kai kuriuose planetos užkampiuose nė lašo lietaus nėra iškritę jau milijonus metų. Nebloga proga su jais susipažinti iš arčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

10. Aulefas (Aoulef), Alžyras

Kritulių vidurkis – 12,19 mm per metus Nedidelis miestelis Alžyro centre – sausiausia vieta ir taip sausoje šalyje. Čia ne tik sausa, bet ir pragariškai karšta, tačiau miestelio gyvybę palaiko dykumos oazė, kurioje jis ir įkurtas. Vanduo ir keletas palmių – tai ir viskas, kas saugo Aulefą nuo nesibaigiančių dykumos mylių.

9. Pelikanų Kyšulys (Pelican Point), Namibija

Kritulių vidurkis – 8,13 mm per metus Pelikanų Kyšulys – siaura kopa įspūdingų smėlio barchanų kupinoje Afrikos valstybėje Namibijoje. Tiesa, nors tai – viena sausiausių planetos vietų, ji ypatinga ir dar šiuo tuo. Virš Pelikanų Kyšulio praskrenda ne tik gausūs būriais sparnuočių – prie šios kopos renkasi geriausi pasaulio banglentininkai. Pavydėtinas entuziazmas – gerą bangą gaudyti viename iš sausiausių planetos kampelių.

8. Ikikė (Iquique), Čilė

Kritulių vidurkis – 5,08 mm per metus. Ikikė – uostamiestis, įkurtas pačiame ištįsėlės Čilės viršuje, į vakarus nuo garsiosios Atakamos dykumos. Uostą supančioje dykumoje prirausiota šachtų – čia išgaunama natūralių azoto trąšų – nitratų. Miestelio gyventojai, nutylėdami apie nepaprastą sausrą, didžiuojasi vietos paplūdimiais. Jei čia ir iškrenta keletas lietaus lašų, tai nutinka sausį ar vasarį.

Dešimt sausiausių planetos kampelių >> Antra dalis  >> Trečia (paskutinė) dalis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)