Dešimt sausiausių planetos kampelių, 3 dalis  (0)

Atėjus rudeniui, vis dažniau verkšlename, kad, štai, blogas oras, apsiniaukę, lyja… Tačiau, ko gero, gerai tik ten, kur nėra mūsų. Įdomu, kuris iš mūsų nuoširdžiai apsidžiaugtų, jei nuo šiol tektų gyventi ne šalyje, kurios net ir pavadinimas kai kuriais atvejais kildinamas nuo žodžio „lietus“, o, pavyzdžiui, viename iš sausiausių planetos kampelių? Ten taip sausa, kad net sunku įsivaizduoti: kai kuriuose planetos užkampiuose nė lašo lietaus nėra iškritę jau milijonus metų. Nebloga proga su jais susipažinti iš arčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

4. Asvanas (Aswan), Egiptas

Kritulių vidurkis – 0,861 mm per metus Ir vėl Egiptas. Vieta, garsi savąja užtvanka. Paradoksalu, tačiau drėgmės čia velniškai trūksta. Jei į kai kurias kitas Egipto sritis brizai nuo Indijos vandenyno ir Raudonosios bei Viduržemio jūros atneša drėgnesnių oro masių, Asvane sausra ir kaitra tvyro kiaurus metus. Vėžio atogrąžoje stūksantį miestą, kaip ir tik ką minėtą Lukzorą, dažnai talžo smėlio audrų šuorai – vėjo gūsių greitis čia siekia ir 161 km/h. Beje, garsiosios Gizos piramidės akmenys buvo atgabenti būtent iš sausųjų Asvano slėnių.

3. Al-Kufra (Al-Kufrah), Libija

Kritulių vidurkis – 0,860 mm per metus Tai – sausros polius Afrikos žemyne. Al-Kufra įkurta pietrytinėje pilietinio karo niokojamos Libijos dalyje. Laimei, Al-Kufroje gausu oazių, kur žmones ir gyvulius aukso vertės vandeniu girdo natūralūs požeminiai šaltiniai. Beje, sausiausioje Afrikos vietoje drėgmės pakanka ir sodininkystei – Al-Kufros oazėse noksta persikai, datulės ir abrikosai. Dar labiau stebina tai, jog Al-Kufros oazės yra vienas iš stambiausių Libijos agrokultūrinių projektų. Kai kurias oazes supa įspūdingos, iki 300 metrų aukščio siekiančios smėlio kopos.

2. Arika (Arica), Čilė

Kritulių vidurkis – 0,761 mm per metus Arika – sausiausias miestas pasaulyje, tačiau ne pati sausiausia vieta. Tai – uostamiestis. Nepaisant to, jog kritulių čia praktiškai nebūna, Arikoje oras yra gana drėgnas, o miestą neretai gaubia debesų šydas. Nors oras čia kartais būna labai drėgnas, lyti vis tiek nepradeda. Mat miestelis įsikūręs greta „lietų šešėlyje“ tūnančios Atakamos dykumos – šioji yra tokioje vietoje, kur drėgnos oro masės pakeliamos į aukštesnius atmosferos sluoksnius, o Atakamos paviršių gairina išskirtinai sausas oras. Nieko stebėtino, jog kai kuriose Atakamos vietose lietaus nebūta jau ilgiau, nei 500 metų.

1. Sausieji Slėniai (Dry Valleys), Antarktida

Kritulių vidurkis – 0 mm per metus

Nors Antarktida kelia sniegynais padengtų speiguotų tyrų asociacijas, būtent šiame žemyne yra sausiausias planetos taškas – Sausieji Slėniai. Čia drėgmės nepaprastai mažai. Be to, čia beveik nėra nei ledo, nei sniego. Tai – didžiausias ledu nepadengtas žemyno regionas.

Nuo kritulių šiuos slėnius saugo greta stūksantys kalnai – jie yra pakankamai aukšti, jog stabdytų drėgnesnes ir kritulingesnes oro mases. Ne mažiau svarbesnis sausros faktorius – nuo kalvų, kalnų, ledynų žemyn pučiantys katabatiniai vėjai. Tokie susiformuoja, kai šaltas, tankus oras yra traukiamas žemyn gravitacinės jėgos. Katabatinių vėjų gūsiai neretai siekia 322 km/h. Pridėkite dar svaiginantį speigą (temperatūra Antarktidoje nukrenta žemiau -80ºC), ir jau nieko stebėtino, jog Sausieji Slėniai yra vieta Žemėje, kur klimatinės sąlygos yra panašiausios į Marso klimatines sąlygas.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com


Pirma dalis  << Antra dalis  << Trečia (paskutinė) dalis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)