Nepaisant prarasto ryšio, Kazachstane sėkmingai nusileido dalį TKS įgulos pargabenusi “Sojuz” kapsulė  (0)

Penktadienį Rusijos kosminio laivo kapsulėje į Žemę saugiai grįžo Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) darbavęsis astronautas ir du kosmonautai. Tai – pirma sėkminga kosminė operacija po beprecedentės „Roskosmos“ kosminių avarijų virtinės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kapsulė, kurioje buvo nuo balandžio (iš viso – 164 d.) orbitinėje stotyje dirbę JAV astronautas Ronas Garanas (Ron Garan) ir Rusijos kosmonautai Andrejus Borisenka (buvęs TKS vadas) bei Aleksandras Samokutiajevas, nusileido Kazachstane, 7 val. Lietuvos laiku.

Maskvoje esantis Skrydžių kontrolės centras su kapsule buvo praradęs ryšį, kai šioji įskriejo į tankiuosius atmosferos sluoksnius, tačiau ryšio trikdis įtakos nusileidimo sėkmei neturėjo.

„Kosminis laivas „Sojuz TMA-21“ leisdamasis pataikė „tiesiai į dešimtuką“ - tiesioginės transliacijos metu komentavo JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) atstovas Robas Navijasas (Rob Navias). Rusijos skrydžių valdymo centro ekrane įsižiebė užrašas: „Nusileidimas patvirtintas!“

Likę trys TKS įgulos nariai orbitoje darbuosis dar tris mėnesius. Vadovavimą TKS iš A. Borisenkos perėmė amerikietis Maikas Fosumas (Mike Fossum). Su juo TKS darbuojasi rusas Sergejus Volkovas ir japonas Satošis Furukava (Satoshi Furukawa).

Planuojama, jog iš Kazachstano lapkričio 14 d. turėtų pakilti erdvėlaivis „Sojuz 28”, kuris į TKS nuskraidins tris žmones: astronautą Danielį Berbanką (Daniel Burbank) ir du kosmonautus – Anatolijų Ivanišyną bei Antoną Škaplerovą.

„Sojuz 28“ pakilimas buvo suplanuotas rugsėjo pabaigai, tačiau atidėtas dėl neseniai įvykusios „Sojuz“ erdvėlaivį gabenusios raketos „Progress M-12M“ („Progress 44“) katastrofos.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: