Rusija „pametė“ savo kosminį laivą  (10)

Rusijos Kosminių skrydžių valdymo centras maždaug 6 valandas buvo praradęs ryšį su vos į orbitą pakilusiu kosminiu laivu „Sojuz TMA-20“ ir Tarptautine kosmine stotimi. Rusijos specialistai net buvo priversti kreiptis pagalbos į NASA, kad jų kosminio laivo buvo vietą nustatytų GPS palydovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi neįvardintu šaltiniu Rusijos kosmoso pramonėje, pranešė, kad ketvirtadienį Kosminių skrydžių valdymo centras Pamaskvės mieste Koroliove kelioms valandoms buvo praradęs ryšį su ką tik į orbitą pakilusiu kosminiu laivu „Sojuz TMA-20“, kuriame buvo trys įgulos nariai. Taip pat nutrūko ryšys ir su Tarptautine kosmine stotimi (TKS), prie kurios kaip ir planuota „Sojuz TMA-20“ prisijungė penktadienį.

Šaltinio žiniomis, dėl techninių priežasčių nei garso bei vaizdo ryšys su kosminiu laivu, nei telemetrijos duomenys buvo neprieinami maždaug 6 valandas. Kosminių skrydžių valdymo centro operatyvinis budėtojas pranešė, jog ryšys neveikė beveik 3 valandas.

Rusijos Kosminių skrydžių valdymo centras informaciją apie TKS ir „Sojuz“ kosminių laivų orbitos parametrus gauna iš kitame prie Maskvos esančiame mieste – Krasnoznamenske – veikiančio kosminio ryšio centro. Duomenys perduodami šviesolaidžio tinklu. „Interfax“ šaltinio žiniomis, labiausiai tikėtina ryšio su TKS ir „Sojuz TMA-20“ nutrūkimo priežastis – atsitiktinis arba tyčinis šviesolaidžio pažeidimas, sakoma pranešime.

Rusijos kosminių laivų ir TKS orbitos parametrus fiksuoja antžeminio stebėjimo stočių tinklas, o informacija suplaukia į Krasnoznamensko ryšių centrą. „Iš visko sprendžiant, kabelis buvo sugadintas, o gal net ir tyčia perkirstas“, – sakė anoniminis „Interfax“ šaltinis.

Pranešama, kad, nutrūkus ryšiui su orbitoje esančiu Rusijos kosminiu laivu, Maskva buvo priversta kreiptis pagalbos į JAV, kad NASA skrydžių valdymo centras Hiustone per GPS sistemą nustatytų „pamesto“ kosminio laivo padėtį orbitoje. „Kosminio laivo susijungimas su TKS buvo numatytas penktadienį, tad kosminių skrydžių valdymo centro specialistai vos spėjo įvesti prisijungimo procesui atlikti būtiną informaciją į „Sojuz TMA-20“ ir TKS kompiuterius“, – sakė agentūros šaltinis.

Kosminis laivas „Sojuz TMA-20“ buvo paleistas trečiadienį, apie 23 val. Lietuvos laiku. Praėjus kelioms valandoms nuo skrydžio pradžios, Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad jis vyksta sėkmingai.

„Sojuz" į TKS atskraidino du astronautus - amerikietę ir italą, taip pat vieną Rusijos kosmonautą. Kosminis laivas prisijungė prie orbitinės stoties, kai jie abu skriejo maždaug 355 kilometrų aukštyje virš Afrikos vakaruose esančio Malio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: