Tarptautinėje kosminėje stotyje sugedusią aušinimo sistemą teks taisyti atvirame kosmose  (7)

Šeštadienį, liepos 31 vakare vienas iš dviejų Tarptautinės kosminės stoties (TKS) JAV sektoriaus aušinimo sistemos siurblių, kelis kartus įsijungęs ir išsijungęs, sustojo. Kaip pažymima NASA pranešime, temperatūra stoties JAV dalyje dar atitinka normą, bet yra aukštesnė nei paprastai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

TKS įgula – trys JAV ir trys Rusijos astronautai – naktį iš šeštadienio į sekmadienį bandė paleisti išsijungusį sistemos siurblį, tačiau to padaryti nepavyko, sakoma pranešime.

NASA pranešime teigiama, kad kosminės stoties šiluminio reguliavimo sistemos sutrikimai nekelia pavojaus nei įgulai, nei TKS veiklai. Stoties elektros tiekimo komutaciniame bloke esą yra užfiksuotas nedidelis temperatūros padidėjimas, tačiau jis neviršija normos.

Kad būtų galima sumažinti temperatūrą stoties Amerikos dalyje, buvo išjungti kai kurie įrenginiai, tarp jų du iš keturių giroskopų, padedančių stočiai orientuotis erdvėje. Trečiasis giroskopas laikinai gauna elektros energiją iš Rusijai priklausančios stoties dalies.

Sekmadienį dėl TKS susidariusios situacijos buvo surengtas NASA specialistų pasitarimas. Pagal jame parengtą pirminį planą sugedęs siurblys bus pakeistas išėjimo į atvirąjį kosmosą metu. Jis turėtų įvykti ketvirtadienį, rugpjūčio 5 dieną, sakoma pranešime. NASA astronautai Douglasas Wheelockas ir Tracy Caldwell-Dyson gali atlikti du išėjimus į atvirą kosmosą ir pakeisti sugedusį Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) šilumos reguliavimo sistemos siurblį. Du atsarginiai šilumos reguliavimo sistemos siurbliai laikomi išorinėje kosminės stoties dalyje įrengtose platformose, esančioje TKS Amerikos dalies šliuzų skyriuje „Quest“.

„Galutinis sprendimas dėl naujo darbo kosmose plano vis dar nepriimtas, bet, pagal labiausiai tikėtiną scenarijų, pirmasis išėjimas gali įvykti ne anksčiau kaip ketvirtadienį, per kurį astronautai pakeis TKS dalies S1 siurblį, antrasis - po dviejų ar trijų dienų, per kurį reikės prijungti elektros tiekimo vamzdžius ir kabelius“, - sakoma pranešime, paskelbtame NASA tinklalapyje.

Uždaviniai, anksčiau planuoti atlikti per išėjimą į atvirą kosmosą ketvirtadienį, bus nukelti vėlesniam laikui, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: