JAV erdvėlaivis „Endeavour“ pakilo į orbitą (Video)  (2)

JAV erdvėlaivis „Endeavour“ su šešių astronautų įgula pirmadienį dar neprašvitus pakilo į numatytą orbitą po sėkmingo starto iš Kennedy kosminio centro, pranešė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaivis pakilo iš kosmodromo Floridos Kanavaralo kyšulyje 4 val. 14 min. vietos (11 val. 14 min. Lietuvos) laiku. „Endeavour“ misija truks 13 dienų, o pagrindinė misijos užduotis – atgabenti į TKS naująjį modulį „Tranquility“ kartu su ilgai lauktu apžvalgos moduliu „Cupola“.

Šie moduliai dar vadinami 3-uoju mazgu (Node 3) - po jo sumontavimo, TKS statyba bus baigta 90 procentų.

„Tranquility“ kupolą pagal NASA užsakymą pagamino Europos Sąjungos (ES) kosminių technologijų kompanija „Thales Alenia Space“ savo gamykloje Italijos mieste Turine.

1,8 t sveriantis „Tranquility“ – beveik 7,3 x 4,5 m dydžio cilindras, kuriame bus TKS mechaninio manipuliatoriaus (vadinamosios „rankos“) valdymo ir gyvybės palaikymo sistemos bei astronautams skirti treniruokliai. Prie šio modulio bus prijungtas „Cupola“ pavadintas panoraminės apžvalgos „priestatas“ su 7 langais. Iš jo atsivers įspūdingas vaizdas į Žemę, kosmosą ir į stotį atvykstančius erdvėlaivius.

„Endeavour“ įgulai – 5 vyrams ir 1 moteriai – vadovaus patyręs NASA astronautas George‘as Zamka. Planuojama, kad misijos metu astronautai 3 kartus išeis į atvirąjį kosmosą. Įgula taip pat atgabens į TKS atsargines dalis sugedusiai vandens perdirbimo sistemai pakeisti.

Ši „Endeavour“ misija bus 130-asis „Space Shuttle“ erdvėlaivių, pradėtų naudoti 1981 m. balandžio mėnesį, skrydis. Iki šių metų rudens į kosmosą turėtų pakilti dar 4 daugkartinio naudojimo erdvėlaiviai, o po to „Space Shuttle“ skrydžiai saugumo sumetimais bus nutraukti.

Erdvėlaivio startą galite išvysti šiame video:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: