Po 25 metų sustabdytas dalelių greitintuvas „Tevatron“  (0)

Penktadienį sustabdytas beveik ketvirtį amžiaus galingiausio pasaulio dalelių greitintuvo titulu didžiavęsis „Tevatron“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tevatron“ veikti pradėjo 1985 metais, jis buvo JAV Energetikos departamento Fermi nacionalinės greitintuvo laboratorijos dalis, praneša naujienų agentūra AFP. Tačiau šį įrenginį nustelbė galingesnis Didysis hadronų greitintuvas, kurį Prancūzijos ir Šveicarijos pasienyje įrengė 20 šalių vienijanti Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacija (CERN).

Tačiau savo laikais „Tevatron“ padėjo pasiekti svarbių mokslinių laimėjimų, tarp kurių – aukščiausio kvarko nustatymas 1995 metais ir tau neutrino (ντ), iki tol niekaip nepagautos Standartinio fizikos modelio dalelės, atradimas 2000 metais.

Dabar vienintelė dar neatrasta Standartinio modelio dalelė – Higgso bozonas, kuris, kaip tikimasi, suteikia objektui masę. „Tevatron“ padėjo fizikams susiaurinti jo paieškos lauką, tačiau pačios dalelės jam rasti taip ir nepavyko.

„Tevatron“, kurio išlaikymas kasmet kainuoja apie 50 mln. dolerių, taip pat leido sukurti daug konkretesnių pažangių technologijų, tarp kurių – plačiai paplitusio magnetinio rezonanso prietaisų naudojimas medicininėje diagnostikoje.

Anot „Fermilab“ atstovės, konkrečiai su greitintuvo išjungimu susijusių darbuotojų atleidimų neturėtų būti.

„Daugelis iš 600 su „Tevatron“ dirbusių mokslininkų dvejus artimiausius metus ir toliau analizuos jo surinktus duomenis, o kiti pereis prie kitų „Fermilab“ eksperimentų“, – kalbėjo Elizabeth Clements.

Amerikos fizikai dabar dėmesį sutelks į specifiškesnius ir pigiau kainuojančius tyrimus ir dirbs su CERN, pavyzdžiui, padėdami ieškoti Higgso bozono.

„Tevatron“ daug prisidėjo mums bandant suprasti Visatos sudedamąsias dalis ir kaip jos kartu funkcionuoja ir dera viena prie kitos. Tačiau vienai erai „Fermilab“ baigiantis, prasideda kita“, – kalbėjo Fermi laboratorijos direktorius Pieras Oddone’as.

„Mūsų laboratorija, pradedama naują erą be „Tevatron“, ir toliau bus mokslo priešakyje su mūsų tyrimais naudojant intensyvius dalelių srautus, įnešime didelį indėlį Didžiajame dalelių greitintuve CERN ir atliksime daugybę kitų tyrimų, kuriais bandoma suprasti tamsiąją medžiagą, tamsiąją energiją ir ypač didelės energijos kosminių spindulių prigimtį“, – sakė jis.

„Fermilab“ mokslininkai šiuo metu kuria tamsiosios energijos kamerą, kuri galės galaktiką skenuoti daug greičiau už bet kokį teleskopą. Šio tyrimo tikslas – nustatyti, kodėl Visatos plėtimasis spartėja, o ne lėtėja.

Laboratorijos mokslininkai taip pat kuria galingiausią pasaulyje neutrinų srautą, kuris galėtų padėti paaiškinti, kodėl Visatoje yra daugiau medžiagos nei antimedžiagos ir praplėsti mūsų žinias apie plačiausiai paplitusias daleles.

Be to, vystomas „Projektas X“. Jei bus gautas finansavimas, tai bus galingiausias pasaulyje protonų greitintuvas. Pasak P. Oddone, jo statybos galėtų prasidėti kitą dešimtmetį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: