LHC greitintuvas persikraustė į išmaniuosius telefonus  (0)

Staiga panūdote išsiaiškinti, kaip sumedžioti Higso bozoną, arba susimąstėte, kaip veikia Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas? Domina protonų susidūrimų vaizdai? Ir po ranka turite savo išmanųjį telefoną? Panašu, kad jums išaušo laiminga diena.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai, besidarbuojantys CERN laboratorijos hadronų greitintuve (LHC), bando atsakyti į fundamentalius klausimus apie Visatos prigimtį, masę, erdvės ir laiko sandarą bei sąlygas, egzistavusias ankstyvojoje Visatoje. Tiems, kuriems neteks tokia laimė aplankyti didžiąją fizikų mašiną, neverta nusiminti – į patį veiksmo sūkurį perkels nauja išmaniesiems įrenginiams skirta programa.

Visai neseniai sukurta programėlė, pavadinta LHSee, leidžia iš arčiau pažvelgti į greitintuvo veiklą. Tam tereikia turėti išmanųjį telefoną arba planšetinį kompiuterį su Google Android operacine sistema. Šią naujovę pristato Oksfordo universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai kartu su kolegomis, prižiūrinčiais ATLAS detektoriaus darbą.

Įdomu tai, kad savo išmaniojo įrenginio ekrane galite peržiūrėti pačius naujausius duomenis, kuriuos užregistravo milžiniški, giliai po žeme sumontuoti detektoriai. Be visos galybės mokymo priemonių LHSee programa siūlo trimatį protonų susidūrimų vaizdą. Be to, galite sužinoti, kaip veikia atskiros detektorių dalys, arba kaip reikia atskirti skirtingos rūšies susidūrimus. Įgytas žinias galėsite patikrinti išbandę laimę „Sumedžiok Higsą“ žaidime.

„Mane sužavėjo pateikiamų vaizdų detalumas, tiesiog nuostabu matyti, jog galima išskirti skirtingus atskirų protonų susidūrimus“, – pasakoja Alanas Baras (Alan Barr) iš Oksfordo universiteto.

Į pagalbą pasitelkę tarptautinę ATLAS detektoriaus mokslininkų komandą, programėlės kūrėjai pasistengė, jog naujoji programa būtų išleista ne tik anglų, bet ir prancūzų, vokiečių, italų, ispanų ir švedų kalbomis.

LHSee nemokamai galima parsisiųsti iš Google Android Marketplace svetainės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)