Mobiliųjų mokėjimų paslauga „Google Wallet“: po oficialaus pristatymo tiesiai į teismą  (1)

Interneto mokėjimų kompanija „PayPal“ padavė į teismą bendrovę „Google“, kaltindama interneto milžinę pavogus technologiją, leidžiančią susimokėti už pirkinius parduotuvėje išmaniuoju telefonu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„PayPal“ teigia, kad slaptą informaciją apie minėtą technologiją „Google“ perdavė buvę „PayPal“ darbuotojai Osama Bedieris ir Stephanie Tilenius, šioje kompanijoje užėmę aukštas pareigas. Esą perėję dirbti į „Google“ jie neišlaikė verslo paslapties, o jų perduotos žinios leido naujajai darbovietei sukurti paslaugą „Google Wallet“, skelbia Dailymail.co.uk.

Šis ieškinys buvo iškeltas praėjus vos kelioms valandoms po to, kai penktą mėnesį „Google“ dirbantis O.Bedieris Niujorke pristatė naująją paslaugą. „Google Wallet“ numatoma išbandyti jau šią vasarą.

„Google Wallet“ naudojantys vartotojai už prekes galės atsiskaityti tiesiog išsitraukę išmanųjį telefoną ir palietę juo specialų mokėjimų terminalą. Kad būtų išlaikytas saugumas, „Google Wallet“ aplikacija naudos PIN kodą ir užšifruos visą mokėjimų ir kitą svarbią informaciją. Ši bus saugoma atskirame luste, kuris, pasak „Google“, yra atskiras nuo „Android“ įrenginio įprastos atminties ir bus pasiekiamas tik autorizuotomis programomis. Buvęs „Google“ vykdomasis direktorius Ericas Schmidtas jau anksčiau tvirtino, jog ilgainiui telefonai su NFC išstums iš rinkos kreditines korteles, tad „Google“ bei kitos kompanijos skuba įkelti koją į labai perspektyvią rinką.

Tuo tarpu kompanijos „eBay“ valdoma mokėjimų tarnyba „PayPal“ tokios sistemos dar nepristatė, tačiau tikina, jog trejus metus derėjosi su „Google“ dėl tokios sistemos įdiegimo „Android“ operacinę sistemą naudojančiuose telefonuose. „PayPal“ pastebi, jog deryboms vadovavo O. Bedieris.

„Google“ teigia šio ieškinio kol kas nemačiusi, todėl atsisakė jį komentuoti.

Ateities piniginė

Atsiskaitymams už pirkinius išmaniuoju telefonu naudojama bevielio ryšio technologija „Near Field Communication“ (NFC). Ji jau naudojama Japonijoje, prognozuojama, kad ateityje šis atsiskaitymo būdas išpopuliarės visame pasaulyje. NFC technologija paremtą „skaitmeninę piniginę“ žada pristatyti ir kitos kompanijos. Neseniai tokius planus paskelbė „Visa“, neoficialiai skelbiama, kad NFC taip pat domisi išmaniųjų telefonų gamintojos „Apple“ ir RIM.

„Google“ mobiliųjų mokėjimų sistemą įgyvendina kartu su „Mastercard“. Jau šią vasarą ją numatoma išbandyti Niujorke ir San Franciske, o kitąmet pristatyti visuose JAV didmiesčiuose.

Norėdami atsiskaityti išmaniuoju telefonu vartotojai turės naudoti NFC mikroschemą turinčius išmaniuosius telefonus su „Android“ operacine sistema. Kol kas rinkoje yra tik vienas toks telefonas – „Google Nexus S 4G“. Taip pat vartotojams reikės atsisiųsti specialią nemokamą programėlę.

Maža to, vartotojai į išmanųjį telefoną galės integruoti ne tik kreditinę kortelę, bet ir lojalumo korteles. Taigi atsiskaitant telefonu nuolaidos vartotojui bus pritaikomos automatiškai.

„Google“ teigia, jog naujoji paslauga yra atvira visiems ir kviečia prisijungti visus verslininkus, bankus, kreditinių kortelių platintojus, mobiliųjų telefonų gamintojus. Kol kas „Google“ nusprendė neimti aptarnavimo mokesčio, kuris tokioms kompanijoms kaip „Visa“ ar „American Express“ sukrauna milijardus.

Situacija rinkoje

Šiuo metu lyderės poziciją mobiliųjų atsiskaitymų sferoje užima „PayPal“, priklausanti interneto pardavimų kompanijai „eBay“. Neseniai „GfK“ tyrimų agentūros atliktos apklausos duomenimis dauguma respondentų „PayPal“ laiko labiausiai patikimu mobiliuoju apmokėjimo būdu. Ši paslauga susilaukė geriausių įvertinimų devyniose skirtingose pasaulio rinkose, rašo portalas mobium.lt.

Po „PayPal“ paslaugos pagal pasitikėjimą sekė banko kortelės „Visa“ ir „MasterCard“, toliau labiausiai patikimais vartotojai pripažino „Apple“ valdomą „iTunes“ paslaugą, „Nokia“ ir „Samsung“ gamintojus, mobiliojo ryšio operatoriai buvo paskutinieji pagal vartotojų pasitikėjimą.

„Kuomet mąstome apie pasitikėjimą arba saugumą, logiška būtų pasitikėti ilgai gyvuojančiu vardu. Tačiau šiuo atveju, žmonės pasitiki pakankamai jaunomis kompanijomis.“, - sakė GfK analitikas ir tyrimo autorius Rayanas Garnetas.

Apmokėti smulkias išlaidas – laikraščio prenumeratą, kavą ar kitą – telefonu buvo galima senai, tačiau tai nebuvo pakankamai išvystyta sistema lyginant su bankais ar operatorių paslaugomis, todėl mobiliųjų bei programinės įrangos gamintojams teko ieškoti patogesnio būdų atsiskaitinėti šiais prietaisais. Vienas iš sprendimų galėtų tapti jau minėti NFC atsiskaitymai.

Šiais metais pasaulinėje rinkoje telefonų su šia funkcija gerokai padaugės. Teigiama, jog iki 2014 metų NFC mikroschemą ir galimybę atsiskaitinėti pamojavus prietaisu prieš kasą turės beveik 300 milijonų išmaniųjų. Kitaip tariant, kas penktas.

Tokią paslaugą GfK apklausos duomenimis mielai naudotų kinai, net 82 proc. atsakė, jog tai patrauklus sumanymas. Brazilija buvo antra su 73 proc., o paskutiniai liko prancūzai, tik 42 proc. jų norėtų tokios paslaugos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (1)