Lauke -30ºC speigas, bet jausimės lyg būtų -40ºC  (21)

Vienus džiuginusi, kitus liūdinusi šilta žiema baigėsi. Praeitą savaitę temperatūrai nukritus iki minus 18 laipsnių, ji ir toliau kris. Sinoptikai prognozuoja, kad savaitės pabaigoje naktimis termometras vietomis rodys 32 laipsnių šaltį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš rytų ateinantis galingas Sibiro anticiklonas atnešė sausus, giedrus, bet šaltus orus. Kaip praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, antradienio naktį temperatūra sieks 23 laipsnių šaltį ir kris apie du laipsnius kiekvieną naktį, kol penktadienį pasieks 30 ar 32 laipsnius – tokią temperatūrą jau galime vadinti speigu.

Tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė aiškino, kad sinoptikai speigu laiko žemesnę nei 30 laipsnių temperatūrą, nors ir 25 laipsnių šaltis yra laikomas pavojingu meteorologiniu reiškiniu. Esant tokiam šalčiui nepatartina lauke be tinkamos aprangos praleisti daugiau nei 30 min.

Pasak pašnekovės, savijautai lauke turi įtakos ir vėjas. Kuo jis stipresnis – tuo žvarbesnis. Prognozuojama, kad šią savaitę vėjas pūs iš šiaurės ar rytų ir sieks 4 – 9 m/s greitį. Vėjo žvarbumo temperatūrai apskaičiuoti V. Ralienė pateikė pavyzdį: „Jei lauke minus 25 laipsniai ir pučia 5 m/s vėjas, tuomet galite jaustis lyg stovėdami 35 laipsnių šaltyje“.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos internetiniame puslapyje pateikiama ir automatinė skaičiuoklė vėjo žvarbumui apskaičiuoti. Išsipildžius blogiausioms prognozėms – temperatūrai nukritus iki 30 laipsnių šalčio ir pučiant bent 4 m/s greičio vėjui, jaustumėtės lyg esate 41 laipsnio šaltyje. Tai jau labai pavojinga riba. Tokiu atveju neapsaugota oda lauke gali nušalti per 5-10 min.

Mieste šilčiau nei kaime

Anot V. Ralienės, mieste paprastai visada būna kiek šilčiau nei kaime: „Šaltas oras yra sunkus, jis kaupiasi. Todėl geriausios jam sąlygos kauptis yra slėniuose ar kitur, kur nėra daug judesio, vėjo. Miestuose niekada nebūna ramu: čia nuolat zuja automobiliai, o tarp namų pučia skersvėjai, dėl to šaltis nespėja susikaupti”, - aiškino vedėja. Aukštesnėms temperatūroms mieste turi ir pastatų sienos – jos nuo saulės šiek tiek įšyla ir atiduoda tą šilumą orui.

Dėl šių priežasčių, kaimuose paprastai visada būna šalčiau nei mieste. „Skirtumas gali būti labai nedidelis. 1 ar 2 laipsniai, bet kai kada siekia ir 4 – 5”. Žiniasklaidoje dažniausiai skelbiama kokia bus oro temperatūra didžiuosiuose miestuose. Kaimuose jos paprastai būna šiek tiek žemesnės“, - teigė V. Ralienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Paulius Paulaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)