Cukrus pagal toksiškumą prilygsta cigaretėms ar alkoholiui?  (13)

Amerikiečių mokslininkai įsitikinę, kad cukrus yra toksiškas ir jo pardavimas turi būti griežtai reguliuojamas kaip cigarečių ar alkoholio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie įspėja, kad saldūs maisto produktai ir gėrimai atsakingi už tokius sveikatos sutrikimus, kaip nutukimas, širdies ligos, vėžys bei kepenų susirgimai, praneša dailymail.co.uk.

Mokslininkai įsitikinę, kad cukrus kasmet visame pasaulyje nusineša 35 milijonus gyvybių, todėl dėl jo keliamo pavojaus būtina kontroliuoti cukraus pardavimus įstatymais ir mokesčiais.

Žurnale „Nature“ išspausdintame straipsnyje „Toksiška tiesa apie cukrų“ („The Toxic Truth About Sugar“) mokslininkai tvirtina, kad truputis cukraus problemų nekelia, tačiau dideli jo kiekiai prilygsta lėtai mirčiai.

Straipsnio autoriai tvirtina, kad nutukimas šiuo metu yra didesnė problema visame pasaulyje nei nusilpimas dėl netinkamos mitybos, mat cukrus ne tik nutukina žmones, bet ir pakeičia jų medžiagų apykaitą, kelia kraujo spaudimą, išbalansuoja hormonų pusiausvyrą ir pažeidžia kepenų veiklą.

Cukraus daroma žala labai primena nesaikingo alkoholio vartojimo poveikį. Beje, mokslininkai atkreipia dėmesį, kad alkoholio gamyboje cukrus taip pat atlieka svarbų vaidmenį.

Vaikų nutukimo eksperto Roberto Lustigo vadovaujama mokslininkų grupė iš Kalifornijos universiteto tvirtina, jog cukrus daugeliu atžvilgių prilygsta alkoholiui: yra lengvai prieinamas, toksiškas, nesunku prie jo priprasti ir imti piktnaudžiauti, jis kelia grėsmę visuomenei.

Specialistai įspėja, kad vaikų švietimo apie tinkamą mitybą ir sportą šiuo atveju nepakanka – būtina riboti cukraus prieinamumą ir apmokestinti jį. Rekomenduojama pasitelkus mokesčius dvigubai pakelti putojančių nealkoholinių gėrimų kainas, riboti jų pardavimą asmenims iki 17 ar 18 metų bei sugriežtinti tvarką, taikomą mokyklų bufetams bei užkandžių automatams.

Mokslų daktarė Laura Schmidt iš Kalifornijos universiteto teigia: „Mes nekalbame apie uždraudimą. Mes neraginame vyriausybių apsunkinti žmonių gyvenimų dideliais mokesčiais. Mes tik norime suteikti žmonėms galimybę rinktis cukraus neprigrūstus maisto produktus, kurie būtų lengviau prieinami ir pigesni“.

Straipsnyje taip pat nurodoma, kad cukraus vartojamas per pastaruosius penkis dešimtmečius išaugo tris kartus ir dabar pasaulyje yra daugiau nutukusių žmonių, nei prastai besimaitinančių.

Specialistai daro išvadą, kad atsakomybę turėtų prisiimti maisto produktus gaminančios kompanijos. Jos siūlomiems pokyčiams neabejotinai priešintųsi, tačiau poslinkiai cukraus vartojimo srityje įmanomi tik tuo atveju, jeigu spaudimas joms bus pakankamai stiprus. Kaip pavyzdį mokslininkai pateikia draudimą rūkyti viešose vietose bei oro pagalvių įdiegimą automobiliuose.

Straipsnio pabaigoje rašoma: „Šios paprastos priemonės turi būti taikomos be didelių svarstymų, vardan visuomenės sveikatos ir gerovės. Metas atkreipti dėmesį į cukrų“.

Vis dėlto ne visi mokslininkai nusiteikę taip karingai cukraus atžvilgiu. Yra manančių, kad šis straipsnis dvelkia „puritoniškumu“, o cukrus gali būti toksiškas tik vartojant jį nerealiais kiekiais. Barbara Gallani iš „Maisto ir gėrimų federacijos“, atstovaujančios Jungtinės Karalystės gėrimų ir maisto pramonei, įsitikinusi, kad norint griebtis neatidėliotinų veiksmų kovoje su širdies bei kitomis ligomis, klaidinga būtų sutelkti dėmesį vien tik į cukraus vartojimą.

„Tokių ligų priežastis lemia daugybė faktorių, o maisto komponentų demonizavimas nepadės vartotojams išsiugdyti tikroviško požiūrio į jų mitybą,“ pridūrė B. Gallani. „Raktas į puikią sveikatą – subalansuota ir įvairi mityba laikantis gyvenimo būdo, kuriame nestinga fizinio aktyvumo“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (13)