Avalynė apie žmogų pasako daugiau negu psichologijos testas  (5)

Kanzaso universitetas nustatė, jog avalynės stilius, vertė, spalva ir būklė atspindi žmogaus emocinę būklę ir net politines jo pažiūras. Šio universiteto mokslininkai atliko eksperimentą, kurio metu paprašė 63 savanorių grupės pagal 208 batų porų fotografijas įvertinti jų savininkus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savanoriai buvo paprašyti įsižiūrėti į batus ir atspėti jų savininko lytį, amžių ir socialinį statusą bei įvertinti jo emocinį stabilumą, simpatiškumą, sąžiningumą bei atvirumą. Jie taip pat turėjo nuspėti, ar savininkas yra intravertas, ar ekstravertas, labiau linkęs prie liberalų, ar konservatorių.

Tyrimo autoriai nustatė, kad 90 proc. atsakymų buvo teisingi. Vertintojai gerai pasirodė atspėjant beveik visas charakteristikas, išskyrus vieną. Jiems nepavyko numatyti, kad patys nuobodžiausi batai priklausė žmonėms, kuriems sunku užmegzti santykius su priešingos lyties asmeniu.

Šis tyrimas pademonstravo, kad žmonės renkasi avalynę, sąmoningai ar nesąmoningai atskleisdami savo asmenybę. Kai kurios užuominos būna aiškios: brangių batų savininkas veikiausiai bus sėkmės lydimas žmogus, gaunantis gerą atlyginimą, o ryškius ir spalvotus batus dažniausiai pasirinks ekstravertai.

Batai, kurie nėra nauji, bet tvarkingi, priklausys sąžiningiems žmonėms. Praktišką ir funkcionalią avalynę pirks žmonės, su kuriais lengva sutarti, o ramūs asmenys dažniausiai avės batais, kurie atrodo nepatogūs.

Žmogus, kuris jaudinosi dėl aplinkinių nuomonės, rinkosi batus, kurie atrodė kaip nauji. Agresyvūs asmenys pirmenybę teikė aulinukams, o liberalių pažiūrų žmonės – nebrangiems batams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (5)