Alergija mėsai: ieškokite erkės  (1)

Kariaujantiems su mėsos valgymu - naujas ginklas: mažytė erkė, kurios įkandimas sukelia alergiją mėsai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erkė Amblyomma americanum, kurios nugarą puošia balta dėmė, atrodo gan nekaltai. Tačiau Virdžinijos universiteto tyrėjai teigia, kad į mažytę žaizdelę patekusios jos seilės gali sukelti alerginę reakciją mėsai. Ir pastaroji pakankamai skausminga, kad visą gyvenimą buvę mėsėdžiais žmonės taptų vegetarais.

„Žmonės suvalgo jautienos, o maždaug po 3–6 val. prasideda reakcija, kuri gali pasireikšti ir kaip dilgėlinė, ir kaip rimtas anafilaksinis šokas. Daugelis žmonių nori išvengti šios reakcijos, taigi bando laikytis atokiau nuo maisto, kuris ją sukelia“, – teigė Virdžinijos universiteto Šarlotesvilyje medicinos profesorius Scottas Comminsas.

Anot jo, tokios keistos alergijos atvejai fiksuojami Jungtinių Valstijų Rytinėje pakrantėje, kur tokių erkių ypač daug. Jis jau susidūrė su 400 nuo tokios alergijos kenčiančių pacientų, o 90 proc. jų buvo įkandusi erkė.

„Tai sunku įrodyti. Mes vis dar bandome atrasti mechanizmą“, – teigė medikas, kalbėdamas apie ryšį tarp erkės įkandimo ir alergijos mėsai.

Alergijos – tai imuninės reakcijos į svetimas medžiagas, pradedant gyvūnų plaukais, baigiant žemės riešutais. Antikūnams puolant medžiagą, kuri sukelia reakciją, išskiriamas histaminas, cheminė medžiaga, kuri sukelia dilgėlinę, o rimtais atvejais – pavojų gyvybei keliantį anafilaksinį šoką.

Anot S. Comminso, po vienintelio Amblyomma americanum erkės įkandimo kraujyje padaugėja antikūnų, kovojančių su alfa-galaktozidais, raudonoje mėsoje, avienoje ir kiaulienoje randamu cukrumi. Pasak mediko, tikimasi, kad eksperimentai su mažyčiais erkių seilių ir nematomų antikūnų mėginiais padės įrodyti, kad jie abu yra tiesiogiai susiję.

„Tai, be abejonės, sudėtinga. Tačiau manoma, kad tai kažkas, esantis seilėse“, – tvirtino S. Comminsas.

Anot ekspertų, 6 valandų tarpas tarp mėsos vartojimo ir alerginės reakcijos dar labiau viską komplikuoja.

„Maisto alergijoms tai labai neįprasta. Dauguma maisto alergijų prasideda labai greitai. Be to, šiek tiek neįprasta, kad maistui alergiškas taptų suaugęs žmogus“, – kalbėjo Amerikos alergijų, astmos ir imunologijos koledžo prezidentas Stanley Finemanas.

Tačiau erkės įkandimo teorija galėtų padėti paaiškinti kai kurias staiga pasireiškusias alergijas mėsai, pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: