Astronomai tolimame kosmose aptiko tai, kas neturėtų egzistuoti  (0)

Astronomai aptiko patį rečiausią ir ekstremaliausią galaktikų spiečių Visatoje, o už jo – objektą, kuris neturėtų egzistuoti, rašo wired.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galaktikų spiečiai – tai viena aplink kitą besisukančių galaktikų sankaupos. Tai yra vieni iš masyviausių objektų Visatoje. Naujai aptiktas galaktikų spiečius iš pradžių buvo pastebėtas „Hubble“ kosminio teleskopo, spiečiaus masė prilygsta 500 trilijonų Saulės masių. Nuo mūsų jis nutolęs maždaug 10 mlrd. šviesmečių atstumu. Žvilgsnis į tokį tolimą kosminį objektą taip pat yra ir žvilgsnis į praeitį – galaktikų spiečius susiformavo tada, kai Visata buvo vos ketvirčio savo dabartinio amžiaus.

Spiečius, pavadintas IDCS J1426.5+3508, yra ekstremalus dėl to, kad tuo Visatos egzistavimo laikotarpiu galaktikų spiečiai buvo tik bepradedą formuotis. Tai yra tik antras tokiu atstumu nuo mūsų aptiktas galaktikų spiečius – pirmasis savo mase nė iš tolo neprilygsta IDCS J1426.5+3508.

Spiečiaus keistumą padidina ir paslaptingas mėlynos šviesos lankas, sklindantis iš už spiečiaus. Astronomai mano, kad tai yra kitos masyvios galaktikos, kurioje aktyviai formuojasi žvaigždės, ženklas: ši galaktika yra toliau nuo mūsų nei spiečius, joje dabar stebimi procesai vyksta dar seniau nei spiečiuje.

Šviesa iš šios tolimesnės ir kol kas neįvardintos galaktikos yra stipriai iškraipyta dėl efekto, vadinamo gravitaciniu lęšiu. Milžiniška galaktikų spiečiaus masė iškreipia šviesą, keliaujančią iš tolimos galaktikos ir taip sukuria keistą mėlynos šviesos lanką.

Manoma, kad tolimesnioji galaktika yra 10-13 mlrd. šviesmečių atstumu, jos masė turėtų būti apie 70 trilijonų Saulių.

Mėlynąjį šviesos lanką pastebėję astronomai apskaičiavo, kad tikimybė aptikti tokią didelę galaktikoje tokioje tolimoje Visatos vietoje yra praktiškai nulinė.

Supratimas kaip galėjo susidaryti tokie objektai astronomams padėtų aiškiau aprašyti galaktikų evoliucijos istoriją. Mokslininkai tikisi, kad „eROSITA“ misija – kitais metais į orbitą bus iškeltas rentgeno spindulių teleskopas, tirsiantis galaktikų spiečius ir tamsiąją medžiagą – pateiks daugiau informacijos apie keistąjį radinį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(1)
(2)

Komentarai (0)