Nauja rūšis: arfą primenantis duobagyvis, kuris pietums valgo mėsą (Video)  (2)

Netoli Kalifornijos valstijos krantų (JAV) atrastas naujas mėsėdis grybas. Žvakidę primenantis augalas gyvena giliai po vandeniu, kur jo visiškai nepasiekia saulės šviesa, rašo msnbc.msn.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mėsėdė pintis praminta „arfos pintimi“, nes jos išvaizda taip pat primena šonu pasuktą arfą.

Monterėjaus įlankos akvariumo tyrimų instituto tyrėjo komanda šią naują rūšį aptiko dar 2000 m. beveik 3,5 km gylyje, tačiau tik dabar rūšis buvo patvirtinta kaip nauja. Be to, tik šiemet instituto mokslininkai išsiruošė atgal į jūrą vėl surasti tą pačią pintį.

„Buvo labai nustebę. Niekam nieko panašaus dar nebuvo pavykę rasti“, - pasakojo bestuburių specialistas Lonny Lundstenas, vienas iš atradėjų.

Šiemet tyrėjai su savimi tyrimams pasiėmė du egzempliorius, dar 10 stebėjo natūralioje aplinkoje ir nufilmavo jų elgesį.

Rūšiai oficialiai buvo suteiktas Chondrocladia lyra vardas. Tyrimo išvados ir detalės buvo išspausdintos žurnale „Invertebrate Biology“ ('Bestuburių biologija“).

Biologams įdomiausia buvo tirti pinties mitybos ypatumus: ilgos jos ataugos skirtos ne grožiui. Jos gali nežymiai skleisti šviesą ir taip vilioti įvairius smulkius vėžiagyvius. Šiems įkliuvus, pintis juos apvelka plona membrana ir po truputį pradeda virškinti.

Mokslininkai išsiaiškino, kad kuo grybas senesnis – tuo daugiau atšakų („stygų“) jis turi. Neabejojama, kad daugiau stygų padeda uždengti didesnį plotą ir efektyviau medžioti. Iš stebėtų ir surinktų pinčių, ilgiausios stygos siekė 36 cm ilgį.

Mokslininkai nekantrauja ir laukia ateities tyrimų. „Mes išstudijavome 1 proc. Monterėjaus įlankos dugno ir tai yra viena geriausiai ištirtų gelmių pasaulyje. Jūs tik pagalvokite ko ten dar galime atrasti?“, - teigė L. Lundstenas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(14)
(0)
(7)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: