Kokio žinduolio serenados skamba kaip Kalašnikovo automatas? (Audio)  (0)

Kurio žinduolio serenados sunkiai atskiriamos nuo Kalašnikovo automato kalenimo? Ar gagena tik žąsys? Kurio gyvūno skleidžiami garsai panašūs į NSO nusileidimo garsinį foną? O kuris iš gyvūnų moka komunikuoti garso sintezatoriaus specialiaisiais efektais? Kornelio ornitologijos laboratorija internete atidarė bene didžiausią skaitmeninę audioteką, kurią sudaro apie 150 tūkst. įrašų su 9 tūkst. gyvūnų rūšių balsais. Ji gali būti įdomi ir ieškantiems originalaus garsinio signalo savo mobiliajam telefonui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visa unikalaus audioarchyvo apimtis – 7 513 valandų. Nors nemažą dalį šios pritrenkiamos kolekcijos sudaro paukščių trelės, joje apstu ir kitų gyvūnų (vabzdžių, žinduolių ir net žuvų) vokalizacijų fragmentų. Beje, seniausias audiotekos įrašas – 1929 m. Kornelio ornitologijos įkūrėjo Arturo Aleno (Arthur Allen) įrašytas žvirblio čirškėjimas.

Kai kurių ypatingesniais vokalizacijos gebėjimais pasižyminčios rūšys skaitmeniniame kataloge įamžintos ne pavieniais įrašais, o jų grupėmis. Vienas iš tokių gyvūnų – paukščių rojumi vadinamoje Papua Naujosios Gvinėjos saloje gyvenanti garbanuotakuodžių manukodijų rūšis, kurios skleidžiami garsai juokingai panašūs į besileidžiančios „ateivių skraidančios lėkštės“ iš kurio nors fantastinio filmo garsus :)

„Mūsų audiokolekcija yra didžiausia ir seniausia pasaulyje, - tvirtina internetinės bibliotekos „Macaulay Library“ direktorius Maikas Vebsteris (Mike Webster). – Dabar mėginame tobulinti audioarchyvo paieškos sistemą, taip pat kuriame tokius įrankius, kuriais naudodamiesi žmonės galėtų patys įrašyti garsus ir įkelti juos tiesiai į archyvą. Mūsų tikslas – kad „Macaulay Library“ būtų kuo naudingesnė kuo platesniam besidominčiųjų ratui.“

Beje, ar teko kada nors girdėti dainuojantį jūrų vėplį? Jūrų vėplių giesmės sunkiai atskiriamos nuo automatinio ginklo pokšėjimų.

O taip svirpia žaliasis žiogas.

Kituose dviejuose fragmentuose gagena ne žąsys, o flamingai (Čilės ir amerikiniai).

O tokiais sintezatoriaus specialiaisiais efektais svaidosi Montezumos oropendolos.

Išgirsti visus į unikalią kolekciją surinktus gyvūnų balsus galite internetinėje bibliotekoje „Macaulay Library“.

(3)
(0)
(0)

Komentarai (0)