Paaiškėjo seksualinės revoliucijos XX a. priežastis  (1)

Iki šiol buvo priimta manyti, kad vadinamosios seksualinės revoliucijos 7-ąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį JAV priežastis buvo oralinių kontraceptyvų išradimas, tačiau Emory universiteto (Atlanta) profesorius Andrew Francis nustatė, kad tuometinę itin laisvų santykių madą labiausiai lėmė ne jie.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išanalizavęs 1930 - 1970 m. JAV sveikatos apsaugos sistemos duomenis, mokslininkas priėjo išvadą, kad tikrasis 7-ojo dešimtmečio seksualinės revoliucijos variklis buvo kitas vaistas – penicilinas. Šis antibiotikas be kita ko buvo naudojamas ir sifiliui gydyti. Būtent sifilio ir jo sukeltų padarinių baimė iki pat 6-ojo praėjusio amžiaus dešimtmečio labiausiai stabdė lengvabūdiškus lytinius santykius.

Pasak A. Francis, JAV sukaupti medicininiai duomenys liudija, kad seksualinę revoliuciją sukėlė būtent antibiotikai. Nuo 1950 m. šalyje buvo pastebimas staigus sergamumo sifiliu sumažėjimas. Didžiausias sifilio protrūkis JAV buvo užregistruotas 1939 metais. Tada nuo jo mirė apie 2000 žmonių. Ši liga žmones baugino, o tai atsiliepė ir jų lytinei elgsenai.

Penicilinas buvo atrastas 1928 metais, tačiau medicininėje praktikoje buvo pradėtas naudoti tik 1941 m. Šis vaistas išgelbėjo nuo sifilio daugybę amerikiečių kareivių, dalyvavusių Antrajo pasaulinio karo mūšiuose Europoje ir kituose kraštuose.

Nuo 1947 iki 1957 m. mirtingumo nuo sifilio rodiklis JAV sumažėjo 75 proc., o sergamumo lygis smuko net 95 proc. Kartu su sifilio baime išnyko ir su ja susiję seksualinio gyvenimo tabu. Būtent tai tapo seksualinės revoliucijos Amerikoje priežastimi, tvirtina mokslininkas. Savo tyrime jis taip pat rėmėsi nesantuokinių vaikų, paauglių nėštumo, gonorėjos plitimo ir kita medicinine, socialine bei demografine statistika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(23)
(0)
(1)

Komentarai (1)