Kildino sala: vaiduokliškos sovietų branduolinio arsenalo kapinės po atviru dangumi (Foto)  (7)

Barenco jūroje, vos už 120 km nuo Norvegijos, yra sala, pavadinimu Kildinas. Keista ir netikėta tai, kad Murmansko sričiai (Rusija) priklausanti sala – sovietų branduolinio arsenalo kapinynas po atviru dangumi. Salos pievose mėtosi pasenę branduoliniai reaktoriai ir kitos senų atominių laivų bei branduolinių raketų bazės įrenginių detalės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, ypatingai radioaktyvios atliekos suverstos į saloje išraustus tunelius – jos ten turėtų išgulėti labai ilgai. Salos paviršiuje – tik "žiedeliai". Vis dėlto tie "žiedeliai" ir jų saugojimo priemonės, pasak vieno 1991 m. balandį radioaktyvių atliekų iškrovimo darbus mačiusio sovietų pasieniečio, yra "skandalingos".

Kildino salos krantai (ypač šiaurinėje pusėje) yra laba statūs ir aukšti – siekia apie 300 metrų. Salos viduryje tyvuliuoja unikalus ežerėlis kraupiu pavadinimu – Mogilnoe (Kapinių ežeras). Jame, beje, veisiasi ypatinga menkių rūšis – "Gadus morhua kildinensis". Ežeras įdomus tuo, kad jį sudaro keletas vandens (gėlo, sūraus, labai sūraus) sluoksnių, tad čia gyvena labai įdomių ir retų rūšių. Ežeras saugomas, žvejyba jame griežtai draudžiama.

Sala yra 16 km ilgio ir 0,5-3 km pločio. Kildiną supa itin gilūs vandenys, tad išmesti inkarą čia galima tik labai arti salos. Saugiausia vieta tam – Vienuolyno įlanka (angl. – Monastery bay) pietrytinėje salos dalyje.

Lėtai po atviru dangumi rūdijančios pavojingos karinės išmonės vaizdai ir žadina smalsumą, ir kelia šiurpą. Geriau už viską pasakoja vaizdas. Kviečiame peržiūrėti keletą fotografo Ralfo Mirebso (Ralph Mirebs) nuotraukų iš vaiduokliškos sovietų salos. Daugiau jo kadrų rasite spustelėję šią nuorodą.
O čia – saloje apsilankiusių aplinkosaugininkų filmuota medžiaga:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(29)
(0)
(11)

Komentarai (7)