Pasaulio žemėlapyje – naujas taškas (Video)  (0)

Prie Jakutijos krantų aptikta iki šiol nežinota sala. Ją atsitiktinai pastebėjo virš Laptevų jūros skridusių dviejų sraigtasparnių ekipažai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geografai teigia, kad kelių šimtų kvadratinių metrų ploto salelė galėjo iškilti dar prieš pusę amžiaus. Jos atradėjai jau sugalvojo salai pavadinimą, rašo vesti.ru.

Arkties vandenyno platybėse aptikta nežinoma sala. Dviejų sraigtasparnių „Mi -26“ ekipažo nariai nė nenumanė, kad čia galėtų būti sausumos. Sala buvo pastebėta visai atsitiktinai, todėl nuostaba buvo beribė – juk pasaulio žemėlapyje praktiškai nebeliko baltų dėmių.

„Šansai atrasti naują salą buvo maži, tačiau aš nurodžiau savo šturmanui nustatyti palydovinę navigacijos įrangą, ką jis ir padarė. Sekančio skrydžio metu mes sąmoningai jos ieškojome, ir, kaip paaiškėjo, ne veltui. Ši sala iš tikrųjų egzistuoja“, - pasakojo sraigtasparnio „Mi – 26“ ekipažo vadas Aleksandras Matvejevas.

Geografai šį fenomeną gali paaiškinti moksliškai. Sala yra iškilusi Naujojo Sibiro salyne, netoli nuo Stolbovo ir Belkovskio salų. Praėjusio amžiaus viduryje šioje vietovėje pradingo iš karto keli sausumos lopinėliai. Tai įvyko suirus ledo ir grunto pagrindui.

Valstybinio gamtos rezervato „Ust – Lenskij“ direktorius Aleksandras Gukovas pažymi: „Yra patvirtintų faktų, rodančių, kad Didžiosios Šiaurės ekspedicijos, Anžu ir kituose žemėlapiuose pažymėtos salos – Semionovo, Vasiljevsko, Figurino, Merkurijaus, Diomido – šiandien yra išnykusios“.

Mokslininkai teigia, jog kartu su nykimu gali vykti ir atvirkštinis procesas. Jo rezultatas – nauja sala. Atradėjai nusprendė, kad objektui būtina suteikti pavadinimą. Rasti vienbalsį sutarimą nebuvo lengva.

„Atradus salą, norėta ją pavadinti Bounty, nes ji labai panaši į garsiąją reklamą. Tačiau pradėjus aiškintis, kas pirmasis pastebėjo salą, visi pradėjo šaukti: „Aš, aš, aš!“. Taigi buvo nuspręsta pavadinti salą Jaja („ja“ rusiškai reiškia „aš“)“, - sakė istorikas geografas Sergejus Ryžij.

Salų išnykimas ir atsiradimas jūros viduryje liudija, kad toje vietovėje vyksta aukšto aktyvumo geologiniai procesai. Daugelio mokslininkų nuomone, dingusių salų likimas galėjo ištikti ir paslaptingąją Sanikovo žemę. Dabar Rusijos teritorija, nors tik 500 kvadratinių metrų, bet prasiplėtė į didesnę pusę.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(0)
(1)

Komentarai (0)