Niujorką okupuoja nauja tarakonų rūšis – šalčiui atsparūs japoniniai tarakonai  (0)

Niujorke apsigyveno nauja tarakonų rūšis – šalčio visiškai nebijantys japoniniai tarakonai "Periplaneta japonica", skelbia "LiveScience.com". Šios rūšies vabzdžių JAV iki šiol niekada nebuvo pastebėta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keistos išvaizdos tarakonų buvo pastebėta Manhatane, Hailaino parke. Entomologai identifikavo juos kaip Azijoje gyvenančią tarakonų rūšį, kuri išsiskiria tuo, jog, skirtingai nei Niujorke tokie dažni amerikiniai tarakonai, lengvai ištveria didelius šalčius.

"Prieš 20 metų mūsų kolegos Japonijoje buvo užauginę šios rūšies patelių ir tyrinėjo jų atsparumą šalčiui ir sniegui, - pranešime spaudai dėsto Rutgerso universiteto vabzdžių biologė Džesika Ver (Jessica Ware). – Kai ši rūšis užplūdo Korėjos pusiasalį ir Kiniją, sulaukėme patvirtinimų, kad šie tarakonai labai gerai ištveria šaltus orus. Tad visai realu, kad peržiemoti jie sėkmingai gali ir Niujorko gatvėse. Tiesa, jie prisitaikę gyventi ir patalpose, kur gyvena kitų rūšių tarakonai."

Anot Dž. Ver ir jos kolegų, japoninių tarakonų šaltinį Niujorke rasti bus sudėtinga. Entomologai numano, kad nekviesti svečiai į Niujorką atkeliavo juodžemyje su augalais, kurie 2009 m. buvo pasodinti Hailaino parke. Nors jame daugiausiai puoselėjamos amerikinės kultūros, Dž. Ver pažymi, kad ten nemažai ir "importuotos" floros.

"Jei JAV aptiksime kitų šios tarakonų rūšies populiacijų, galėsime ištirti jų genomą ir išsiaiškinti, iš kur tiksliai jie atkeliavę", - pridūrė Rutgerso universiteto entomologijos doktorantas Dominikas Evangelista (Dominic Evangelista).

Kokia bus šių tarakonų populiacijos įtaka kol kas spręsti sunku, tačiau manoma, kad tarakonai Niujorke įkyruoliais tapti neturėtų.

"Ši rūšis labai artima miesto erdvėse jau gyvenančioms tarakonų rūšims, todėl tikėtina, kad jos konkuruos dėl erdvės ir maisto, - pastebi D. Evangelista. – Jei japoniniai tarakonai turės daugiau laiko skirti ne maitinimuisi ir dauginimuisi, o kovai už būvį, jų populiacija sunyks. Be kita ko, šie tarakonai puikiai išgyvena švariame sniege. Kaip jiems tai seksis murziname niujorkietiškame sniege, sunku pasakyti."

Ar Amerikoje gali atsirasti hibridinė azijinių-amerikinių supertarakonų rūšis? Entomologai tuo abejoja.

"Patinų ir patelių genitalijos tinka kaip raktas ir spyna, o tai reiškia, kad skirtingų rūšių individai poravimosi fiziologija skiriasi, - paaiškino D. Evangelista. – Manome, kad azijiniai ir amerikiniai tarakonai poruotis neturėtų."

Tyrimo rezultatai pristatyti žurnale "Journal of Economic Entomology".
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)