13-mečio eksperimentas mokykloje: nesijaudinkit, tai – tik branduolinis reaktorius  (13)

Visi mokyklų laboratorijose vykdomi eksperimentai būna nors truputį pavojingi. Bet kai 13-metis Džeimis Edvardsas (Jamie Edwards) informavo mokyklos direktorių apie savo planus klasėje sumontuoti branduolinį reaktorių, kilo savaime suprantamas klausimas: "Ar jis neišneš į orą mokyklos?"


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau Džeimio garantijomis, kad reaktorius bus maksimaliai saugus, mokykla patikėjo. Tad užvakar Dž. Edvardsas tapo jauniausiu žmogumi pasaulyje, atlikusiu branduolinės reakcijos eksperimentą. Viskas vyko Lankašyro vidurinėje mokykloje: du vandenilio atomai susidūrė ir gimė helio atomas. "Tai – didžiulis pasiekimas. Įstabu, - džiaugsmo neslėpė jaunasis mokslo entuziastas. – Nė negaliu tuo patikėti, nors visi mano draugai galvoja, kad aš – beprotis." Radiacija Džeimį masina jau ne vienerius metus: per vienas Kalėdas už dovanų gautus grynuosius berniukas įsigijo Geigerio skaitiklį. O branduolines paauglio ambicijas pakurstė jo skaitytas straipsnis apie 14-metį amerikietį Teilorą Vilsoną (Taylor Wilson), kuris 2008 m. tapo jauniausiu žmogumi planetoje, sukonstravusiu nedidelį branduolinį reaktorių Nevadoje (JAV). "Perskaičiau ir pagalvojau: "Čia tai bent!" Ir nusprendžiau pats pamėginti", - atvirauja jaunasis genijus. Pirmas jo žingsnis buvo paprašyti branduolinių laboratorijų specialistų pagalbos (pvz., suteikiant laboratoriją). Tiesa, jie berniuko užmačių rimtai nevertino. Tad liko mokyklos laboratorijos. Ir užduotis – įtikinti mokyklos direktorių Džimą Huriganą (Jim Hourigan). Šis projektą ne tik palaimino, bet ir skyrė būtinus 3 tūkst. svarų (apie 12 tūkst. litų). "Buvau gerokai apstulbintas ir, turiu pripažinti, nervinausi dėl Džeimio sumanymo ir pasiūlymo, bet jis įtikino, kad mokykla į orą tikrai neišlėks", - pasakoja mokyklos direktorius. Branduolinio reaktoriaus konstrukcijos darbai užtruko ne vieną mėnesį, o pirmajai sintezės reakcijai jis buvo paruoštas praėjusį savaitgalį, visai prieš pat 14-ąjį Džeimio gimtadienį. Užvakar "radiacinės saugos patalpoje", viename iš mokyklos kabinetų, specialistų akivaizdoje Džeimis spustelėjo mygtuką ir įniko į Geigerio skaitiklio parodymus. Netrukus šis užregistravo, kad branduolinės sintezės reakcija įvyko – ir, berniuko žodžiais tariant, "mėgintuvėlyje gimė žvaigždė". Branduolinės sintezės reakcijos, kurios vyksta ir Saulėje, skiriasi nuo branduolinio skilimo reakcijos, kai atomai tiesiog skyla – būtent pastarosios reakcijos vyksta branduolinėse jėgainėse ir atominių bombų sprogimo vietose. Šiaip ar taip, abiem atvejais išsiskiria nepaprastai daug energijos. Džeimio eksperimentą visame pasaulyje kartoja labai daug mokslininkų – tiesa, jų eksperimentai kur kas didesnio masto. Taip ieškoma naujų būdų generuoti daug pigios ir aplinkai pavojaus nekeliančios energijos.
"Išgirdau, kad Geigerio skaitiklis pradėjo velniškai traškėti, ir pagalvojau – "Kas čia dabar?", - įspūdžiais apie pirmąją branduolinės sintezės reakciją dalijosi jaunasis jos autorius. – Paskui pažvelgiau į neutronų skaitiklį, o šis atgijo. Tada supratau, kad eksperimentas įvyko ir pavyko."

Atliekant eksperimentą, Džeimiui talkino elektronikos specialistai, patikrinę aparatūros saugumą ir patikimumą. O Džeimis, jo bičiulis Džordžas Barkeris (George Barker) ir mokytojai branduolinį kurą gaminančioje bendrovėje išklausė darbų saugos kursą.

Toliau branduolinės energetikos inžinieriumi ar fizikos teoretiku tapti ketinantis Džeimis planuoja sukonstruoti miniatiūrinį hadronų greitintuvą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(22)
(1)
(5)

Komentarai (13)