Lietuviškos įmonės verslas – profesionalus lazerių laužymas  (0)

„Pirmasis medžiagotyros dėsnis sako, kad sudaužyti galima viską. Esame mokslo įmonė, kurią šis dėsnis įkvėpė“, – šypteli doc. dr. Andrius Melninkaitis, „pumpurinės“ (angl. spin-off) Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centro aukštųjų technologijų įmonės „Lidaris“ direktorius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Utopinė idėja virto realybe

„Šiandien vis dažniau pasitaiko vienas kitas projektas, skatinantis įkurti naują verslą. Supratę, kad jei jau tokios veiklos tapo remiamos, pateikėme MITA (Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra – aut. past.) idėją, kuri išaugo į naują įmonę“, – apie 2012 m. įsteigto naujo darinio pradžią pasakoja jo vadovas. UAB „Lidaris“ yra vienas mokslo ir verslo bendradarbiavimo pavyzdžių.

Ši įmonė teikia optinio atsparumo testavimo paslaugas ir konsultacijas, rūpinasi naujų užsakymų pritraukimu iš užsienio ir jau esamų ir būsimų technologijų komercinimu, plėtoja inovatyvius sprendimus, skirtus lazerinių elementų kokybei gerinti, taip pat padeda įvairioms fotonikos sektoriaus įmonėms pagaminti, charakterizuoti ir išsirinkti geriausios kokybės elementus. „Kiekviena grandinė yra stipri tiek, kiek stipri silpniausia jos grandis. Jeigu kuri nors grandis nutrūksta, nutrūksta ir visa grandinė. Panašiai su optinėmis grandinėmis. Jeigu nors vienas optinis elementas lazeryje neatlaiko šviesos, kuria šviečiame, sugenda visa lazerinė sistema. Todėl kilo poreikis spręsti tokio pobūdžio problemas“, – paaiškina mokslininkas. Jis tyrimus optinio atsparumo srityje vykdo jau daugiau nei dešimtmetį, tad ir ši įmonė buvo ilgo, kryptingo darbo rezultatas. Mokslininkas geru žodžiu mini VU Fizikos fakulteto Kvantinės elektronikos katedros vedėją habil. dr. Valdą Sirutkaitį, kuris paskatino pradėti tyrimus optinio atsparumo srityje.

„Daužome optinius elementus, siekdami nustatyti jų atsparumo ribą, t. y. siekiame išsiaiškinti, kiek šviesos gali „pakelti“ konkretus elementas, kai jis veikia lazeryje. Tai atrodytų utopinė idėja. Kas galėtų mokėti už tokią nesąmonę? Pasirodo, didžiulėms lazerinėms įmonėms šios žinios yra aukso vertės“, – tvirtina doc. dr. A. Melninkaitis. „Lidario“ darbuotojai atlieka tyrimą: parenka tinkamas sąlygas optikos testavimui ir jas charakterizuoja prieš atlikdami tyrimus. Gautus rezultatus pateikia išsamiose tyrimų ataskaitose, kuriose būna visi gautieji rezultatai, pridedamos nuotraukos, iliustruojančios lazerio pažeidimus. Visa tai telpa į šešių puslapių dokumentą, kuris užsakovams išsiunčiamas elektroniniu paštu.

Dirba su skirtingais sektoriais

Šios įmonės klientai yra garsūs pasaulio mokslo centrai ir pagrindinės lazerių elementus gaminančios, kuriančios įmonės – savo rinkos lyderės. Paslaugų eksporto dalis įmonės pardavimuose sudaro daugiau kaip 95 proc. „Orientuojamės į pasaulinę rinką. Taigi visai nesvarbu, kad esame maži, iš mažos valstybės. Svarbu, ką darome ir per kiek laiko“, – patikina pašnekovas. Lietuvos ir užsienio lazerių gamintojai itin vertina įmonės veiklą gerinant lazerių patikimumą ir ilgaamžiškumą, kartu su Vilniaus universitetu kuriant optinio atsparumo gerinimo ir metrologijos sprendimus.

Doc. dr. A. Melninkaitis pasakoja dirbantis su skirtingais sektoriais. Visų pirma su optikos gamintojais, kuriems padeda plėtoti optinius elementus. Taip pat bendrauja su prekybininkais: „Kai kurie prisiperka iš Kinijos pigių bandinių. Juos patikrinę pasakome, kurie geri, kurie ne. Taip prekybininkai sužino, su kuriais tiekėjais verta toliau dirbti.“ Į lietuvius kreipiasi ir patys lazerių gamintojai, kuriems privalu žinoti, kokiomis sąlygomis lazeris veiks.

„Turime nuolat galąsti dalgį, kaip sakoma. Tai vienas esminių dalykų. Jeigu šiandien turite idėją, ją įgyvendinsite, pradėsite pardavimus ir toliau nieko nedarysite, nieko ir nebus“, – įsitikinęs mokslininkas. Šį teiginį jis grindžia pamokančia istorija: „Pjauna žmogus dalgiu žolę. Ir taip vargsta, vargsta, vargsta, taip sunkiai pjauna. Prieina kitas ir siūlo: „Gal pasigaląsk dalgį, bus lengviau pjauti.“ O šis atsako: „Ar nematai, kad esu užsiėmęs ir neturiu laiko jo pagaląsti?“ Taigi reikia skirti laiko naujiems procesams diegti, technologijai plėtoti.

Klientai gali pasakyti geresnių idėjų

UAB „Lidaris“ darbuotojų branduolį sudaro kompetentingi VU Lazerinių tyrimų centro absolventai ir mokslininkai, dalyvaujantys tarptautiniuose projektuose, mokslo tiriamosiose ir taikomosiose veiklose: Gintarė Batavičiūtė, Egidijus Pupka, Mindaugas Ščiuka ir Arūnas Petravičius. Jie yra ir įmonės bendrasavininkiai. „Pasidalyti turtu turbūt buvo protingiausias patarimas, kokį esu gavęs steigdamas įmonę. To nereikia bijoti, nes tada žmonės į verslą pradeda žiūrėti kaip į savo reikalą, jiems tai tampa asmeniniu iššūkiu. Kadangi susidurdavome su nepastoviu finansavimu, supratome, kad reikia pokyčių“, – vieną sėkmės formulių atskleidžia pašnekovas.

Pernai Miunchene vyko „Laser World of Photonics“ paroda. „Joje neturėjome savo stendo, tačiau prisispausdinome brošiūrų apie save ir savo veiklą ir ėjome kalbėtis su parodos dalyviais. Į ją vykome penkiese. Dalydami šias brošiūras, siekėme susipažinti ir pasikalbėti su klientais. Kolegos sakė, kad jeigu bent vieną klientą „parsiveži“ iš parodos, tai jau didžiulė sėkmė“, – akimirkas iš Miuncheno prisimena doc. dr. A. Melninkaitis. Tad „Lidario“ komanda, nenorėdama atsilikti nuo pasaulinių tendencijų, pradėjo dalyvauti tokiuose ir panašiuose renginiuose. Pašnekovas pataria, pavyzdžiui, gaminant paslaugą lazerių įmonėms, kuo greičiau susipažinti su jomis. Kuriant dizainą, reikia kuo greičiau pradėti suktis ten, kur renkasi dizaineriai ir jų klientai. „Iškart sukūrus interneto svetainę nieko nenutiks. Iš pradžių manėme priešingai, tad tai buvo pirmas šaltas dušas“, – pirmuosius įmonės žingsnelius pamena mokslininkas.

Įsteigus įmonę, pašnekovą nustebino dėmesio antplūdis. Komanda neliko nepastebėta ir visuomeninių organizacijų, ir žiniasklaidos, ją pradėjo kalbinti radijo laidose. Doc. dr. A. Melninkaitis daro išvadą, kad tokių pradedančiųjų įmonių trūksta it vandens. „Kadangi sprendžiame problemą, mus klientai susirado patys. Visada svajojome kaip nors patekti į gigantiškas kompanijas, bet, pasklidus žiniai apie mūsų veiklą, jos pačios mus susirado. Vieną dieną tiesiog sulaukėme skambučio, kad atskrenda pasikalbėti. Tokių vizitų pradėjo daugėti. Jeigu parodote, kad galite išspręsti problemą, visa kita tampa nebe jūsų reikalu. Klientai pasakys, ką reikia daryti. Jeigu turite sprendimą, atsiras žmonių, kuriems jis bus reikalingas“, – seną gerą taisyklę primena pašnekovas. Jis priduria, kad ne visuomet svarbi pradinė idėja. Laikui bėgant idėjos kristalizuojasi, o ir klientai gali jų pasiūlyti. Ir daug geresnių. Kita vertus, mokslininkas pabrėžia ne tiek pačią idėją, kiek žmones, galinčius ją įgyvendinti.

„Iš mokslininkų, kurie kaulija pinigų projektams, pamažu tampame mokesčių mokėtojais. Gera jausti, kad prisidedame prie šalies gerovės“, – tikina „Lidario“ vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas
Autoriai: Agnė Grinevičiūtė
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)