Įdomioji fizika: kaip sunkų daiktą pakelti viena ranka lyg pūkelį? (Video)  (8)

Vyras viena ranka virš savo galvos lengvai iškelia 19 kilogramų sveriantį strypą su svorio disku. Kaip jam pavyko? Pamanysite, kad tai magijos triukas. O gal jis atrado antigravitacinį prietaisą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesą sakant, tai tik senas geras fizikinis bandymas. Tai leidžia atlikti reiškinys, vadinamas sukimo momento sukelta precesija (dar žinoma kaip giroskopo precesija). Dėl jos, besisukančio objekto (pvz. giroskopo dalies) ašis, dėl aplink ją susikuriančios jėgos pasiskirstymo, ima „svirduliuoti“.

Šį procesą galima aiškiai pamatyti sukamojo žaislo (vilkelio) viršuje, bei kituose besisukančiuose objektuose. Jų atramos tašką veikiant dviem lygioms, bet priešingoms jėgoms, susidaro sukimo momentas. Jei ašies sukimo greitis ir momento dydis yra pastovūs, ji brėžia erdvėje apskritą kūginį paviršių. Esant pastoviam nutacijos kampui, jo sukimosi ašies kryptis nesmarkiai kinta.

Dėl šių savybių, iš pirmo žvilgsnio sunkų daiktą galima lengvai pakelti viena ranka, kaip tai ir padarė Sidnėjaus universiteto fizikos daktaras Derek Muller.

Vis dėlto, tai dar nereiškia, kad strypas lengvesnis. Tuo galima įsitikinti vaizdo įraše, kuriame eksperimento autorius viską pakartoja stovėdamas ant svarstyklių. Deja ir čia nerasite jokių magijos elementų – visa tai elementari fizika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(0)
(0)

Komentarai (8)