Lietuviai – vieni iš labiausiai girtaujančių pasaulyje  (20)

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė ataskaitą apie alkoholio suvartojimą pasaulyje. Jos žinia – itin nerimą kelianti: 2012 metais dėl alkoholio vartojimo mirė 3,3 mln. žmonių visame pasaulyje. Kaip šiame kontekste atrodo Lietuva?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Reikia daryti daugiau siekiant apsaugoti žmones nuo neigiamų alkoholio vartojimo pasekmių sveikatai“, – teigia PSO ekspertas Olegas Chestnovas.

Jis perspėjo, kad nebegalima delsti – alkoholio vartojimas padidina tikimybę susirgti daugiau nei 200 ligų.

Vidutiniškai pasaulyje vyresnis nei 15 metų asmuo išgeria 6,2 litro gryno alkoholio per metus. Tačiau alkoholį vartoja mažiau nei pusė pasaulio gyventojų – 38,3 proc., todėl tie, kurie geria, išgeria vidutiniškai 17 litrų gryno alkoholio per metus.

„Mes nustatėme, kad visame pasaulyje apie 16 proc. gėrėjų praktikuoja epizodinį besaikį išgėrinėjimą – angliškai jis vadinamas “binge-drinking„. Tai yra labiausiai žalinga sveikatai“, – sakė PSO ekspertas Shekharas Saxena.

PSO paskelbė, kad neturtingi žmonės yra labiau paveikiami neigiamų alkoholio pasekmių – tiek sveikatos, tiek socialinių.

Ataskaitoje pažymima, kad kai kurios šalys jau imasi priemonių, kaip kovoto su žalingomis alkoholio pasekmėmis: didina alkoholio akcizus, didina amžiaus apribojimus, reguliuoja rinką.

PSO pabrėžia, kad visos valstybės turi imtis veiksmų – reikia šviesti visuomenę apie alkoholio žalą.

Iš visų žemynų Europa suvartoja daugiausiai alkoholio skaičiuojant vienam žmogui. Lietuva kartu su dalimi Rytų Europos valstybių ir Rusija atsiduria tarp valstybių, kurių gyventojai suvartoja daugiausiai alkoholio per metus – daugiau nei 12,5 litro.

Pagal PSO duomenis, 2008-2010 metais vienam vyresniam nei 15 metų Lietuvos gyventojui teko 15,4 l gryno alkoholio per metus. Daugiau gryno alkoholio per metus suvartoja tik baltarusiai (17,5 l) ir moldavai (16,8 l).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(30)
(9)
(21)

Komentarai (20)