Du sovietiniai palydovai driokstels į Žemę  (2)

Du Sovietų Sąjungos laikais paleisti dirbtiniai Žemės palydovai turi nukristi į Žemę pirmadienį, liudija JAV Kosminės erdvės tyrimo sistemos duomenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atitarnavęs sovietinis palydovas „Kosmos-903“ turėjo nukristi į Žemę naktį į rugpjūčio 4 dieną. „Kosmos-903“ (pagal tarptautinį katalogą jo numeris – 1977-027A) įlėkė į tankius atmosferos sluoksnius ir baigė savo egzistavimą.

Mokslininkų skaičiavimais, palydovas turėjo nukristi Beringo jūros rajone. Tikimasi, kad įlėkęs į tankius atmosferos sluoksnius devynių metrų ilgio palydovas subyrės, atskiri nesudegę jo fragmentai galėjo pasiekti Žemės paviršių.

Tos pačios dienos antroje pusėje savo egzistavimą baigs ir kitas palydovas – „Kosmos-1151“. Jis pateks į tankius atmosferos sluoksnius Karos jūros rajone.

„Kosmos-903“ buvo paleistas iš Plesecko kosmodromo 1977 metų balandžio 11 dieną, į orbitą jį iškėlė raketa nešėja „Molnija“ (rus. „Žaibas“). „Kosmos-1151“ paleistas iš to paties kosmodromo 1980 metų sausio 23 dieną, į orbitą jį iškėlė raketa nešėja „Ciklon-3“. Paleidimo metu šių palydovų masė buvo atitinkamai 1900 ir 1950 kilogramų.

„Kosmos-903“ buvo vienas iš aštuonių US-K serijos palydovų, įėjusių į vadinamąją sistemą „Oko“. Sistemos paskirtis buvo iš anksto perspėti apie raketų ataką. „Kosmos-1151“ buvo vienas iš daugiau kaip 2400 Sovietų Sąjungos dirbtinių Žemės palydovų, leistų pagal kosminę programą „Kosmos“, jo paskirtis buvo prisidėti prie metodų sukūrimo operatyviai informacijai apie vandenynus rinkti.

Kaip teigia Rusijos naujienų agentūra „Interfaks“, Rusijos kosminės erdvės kontrolės sistemos specialistai informavo, jog vienas iš palydovų iš orbitos turėjo išeiti sekmadienį, maždaug 17 val. Maskvos laiku (16 val. Lietuvos laiku) virš Atlanto vandenyno. Kada palydovo fragmentai pasieks Žemės paviršių – nepatikslinama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai (2)