Pertvarkius kelių šalių ūkius, būtų galima išmaitinti dar 3 milijardus žmonių  (5)

Duokite tinkamus svertus ir pamaitinsime pasaulį. Liūto dalis pasaulio maisto gamybos problemų kyla dėl maždaug maždaug tuzino pasaulio šalių ir regionų. Jeigu susitelktume į šias problemines sritis, galėtume išmaitinti dar 3 milijardus žmonių, nepadidindami ūkininkavimo žalos aplinkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dabartinis žemės ūkio kultūrų auginimo būdas visiškai netvarus“ sako Paulas Westas iš Minesotos universiteto Sant Paule. Jo komanda ieškojo „atramos taškų“ – vietovių, turinčių didelį maisto auginimo būdo kritimo potencialą. Jie sutelkė dėmesį į 17 kultūrų, sunaudojančių daugiausiai išteklių ir sudarančių 86 proc. augalinės kilmės kalorijų (Science, doi.org/tss).

Tyrimas yra „vaizdas iš viršaus“ į tai, kas galėtų išmaitinti pilną žmonių planetą, sako Gregas Asneris iš Carnegie mokslo instituto Stanforde, Kalifornijoje.

Westas nustatė tris tvarios maisto gamybos metodus: neproduktyvių ūkių derlių didinimas, vertingų išteklių, pavyzdžiui, vandens, nešvaistymas ir teršalų, skatinančių šiltnamio efektą, sumažinimas – didžioji jų dali skyla dėl miškų naikinimo. Jis taip pat nustatė sritis, kuriose investicijos atsipirktų labiausiai

Mums taip pat reikėtų mažiau švaistyti maistą, kurio maždaug 30-50 proc. lieka nepanaudota. Pasak Westo, teoriškai JAV, Indijos ir Kinijos švaistomu maistu galėtume išmaitinti daugiau nei 413 milijonų žmonių per metus.

Išsamesnė straipsnio versija


Azeen Ghorayshi
New Scientist № 2979

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: