Buvęs NASA vadovas: „Mes – Rusijos įkaitai“  (3)

JAV astronautai į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) gali pakilti tik Rusijos raketomis, o buvęs JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) vadovas Mike'as Griffinas teigia, kad amerikiečiai tapo įkaitais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dabar, kalbant apie mūsų galimybes pakilti į kosmosą savo jėgomis, – mes esame įkaitų situacijoje. Jei norėtų, Rusija gali nuspręsti nebetiekti savo raketų variklių JAV ir daugiau nebeskraidinti Amerikos astronautų į Tarptautinę kosminę stotį. Jie gali priimti tokį sprendimą vienašališkai“, – pareiškė M.Griffinas interviu „ABC News“, kuris buvo paskelbtas pirmadienį.

Šiuo metu NASA naudojasi rusiškų erdvėlaivių „Sojuz“ paslaugomis ir situacija neturėtų keistis dar bent kelerius metus. Tačiau amerikiečiai žiūri į priekį: NASA artimiausiu metu turėtų pasirašyti kontraktą su mažiausiai viena privačia JAV kosminių skrydžių kompanija dėl astronautų skraidinimo į ir iš TKS. Neoficialiai nurodoma, kad kompanija šių paslaugų teikimui turėtų pasiruošti per trejus metus.

Kovo mėnesį dabartinis NASA administratorius Charlesas Boldenas pareiškė, kad rusai negali savavališkai nutraukti astronautų skraidinimo į TKS. Ne tik dėl sutarčių – anot C.Boldeno, Rusijos kosmonautai negalėtų vieni valdyti stoties.

„Mes suteikiame navigaciją, ryšių sistemas, elektros energiją. Aš nemėgstu spėlioti, – kalbėjo C.Boldenas. – Partneriai, ko gero, turėtų visiškai uždaryti TKS. Jei manote, kad rusai tęs darbus Tarptautinėje kosminėje stotyje, tai yra neįmanoma.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai (3)