Įminta milžiniško mūsų galaktikos centre esančio objekto paslaptis  (1)

Daugelį metų astronomams nedavė ramybės klausimas, kas yra tas milžiniškas Paukščių Tako galaktikos centre esantis objektas, kuris, kaip manyta iki šiol, buvo milžiniškas vandenilio dujų debesis, atsidūręs šalia mūsų galaktikos juodosios skylės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią vasarą iš arčiausio atstumo ištyrinėję objektą, vadinamą G2, Kalifornijos universiteto (UCLA) mokslininkai pateikė atsakymą.

Mokslininkų komanda, vadovaujama fizikos ir astronomijos profesorės Andreos Ghez iš UCLA, nustatė, kad G2 yra dvinarė žvaigždžių sistema, kuri sukosi aplink juodąją skylę ir susijungė į vieną didelę žvaigždę, padengtą dujomis ir dulkėmis, o jos judesius koregavo galingas juodosios skylės gravitacinis laukas, rašo phys.org.

Astronomai išsiaiškino, kad jei G2 būtų vandenilio dujų debesis, juodoji skylė jį būtų suplėšiusi į gabalus, o šio proceso metu kilę dangiškieji fejerverkai paveiktų ir juodąją skylę.

„G2 išgyveno, judėjo savo orbita ir iš esmės buvo nepaveikta juodosios skylės, nebuvo jokių fejerverkų“, – sakė A.Ghez.

Juodosios skylės, kurios susiformuoja iš sprogusios medžiagos, turi tokį tankį, kad niekas, netgi šviesa, negali atsispirti jos traukai. Juodųjų skylių negalima pastebėti tiesiogiai, tačiau apie jų buvimą galima spręsti iš to, kaip jos paveikia kitas žvaigždes.

Tūkstančius žvaigždžių aplink juodąją skylę tyrinėjanti mokslininkė sako, kad G2 priklauso besijungiančiųjų klasei ir susikūrė dėl to, jog juodosios skylės gravitacija žvaigždes privertė jungtis vieną su kita.

Kai dvi žvaigždės susijungia, jų darinys būna išsiplėtęs milijoną metų, o po to susitraukia.

„Šis reiškinys gali vykti dažniau nei manėme iki šiol. Mūsų galaktikos centre esančios žvaigždės yra masyvios ir dvinarės. Gali būti, kad daugelis mūsų stebimų žvaigždžių, kurių procesų iki galo nesuprantame, kažkada susijungė“, – kalbėjo A.Ghez.

Didžiausiame išsiplėtimo taške esanti žvaigždė G2 nustebino ir daugelį mokslininkų. „Tai buvo vienas labiausiai žiūrimų astronomijos reiškinių per visą mano karjerą“ , – sakė A.Ghez.

Dabar G2 išgyvena fenomenalų procesą, kurio metu aplink juodąją skylę esančios žvaigždės tampa pailgos. Tuo pat metu G2 paviršiuje esančias dujas šildo aplink esančios žvaigždės, sukurdamos milžinišką dujų debesį.

Tyrimas išspausdintas „Astrophysical Journal Letters“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(62)
(1)
(61)

Komentarai (1)