Koks jūsų vairavimo temperamentas?  (0)

Mėgstate važiuoti lėtai, bet užtikrintai, ar nuolat skubate ir pykstate ant lėčiau važiuojančių vairuotojų? Japonijoje pradedantieji vairuotojai privalomai atlieka savo temperamento pažinimo testus. Psichologai tikina, kad pagal temperamentą galima nustatyti, koks žmogus bus vairuotojas, dėl ko jam gali kilti problemų ir kaip jas spręsti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės pagal savo būdą priskiriami vienam iš keturių temperamentų: sangviniškas, melancholiškas, flegmatiškas ir choleriškas. Vieni psichlogai tikina, kad temperamentas – įgimtas dalykas ir jo negalima pakeisti, kiti mano, kad per gyvenimą temperamentas gali pasikeisti arba žmogus gali turėti keliems temperamentams būdingų savybių.

Savo temperamento tipą galite nustatyti pagal kiekvienam jų būdingus bruožus.

Sangvinikas – energingas, emocionalus, nejautrus, ekstravertas, atviras, nepastovus. Tai – greitas, aktyvus žmogus. Jis emocingas, nepastovios nuotaikos. Emocijos išraiškingos, aiškiai atsispindi veide, gestuose. Šio tipo žmogus gali greitai supykti, bet taip pat greitai ir atleisti. Atviras, mėgstantis bendrauti.

Melancholikas – pasyvus, neemocionalus, jautrus, intravertas, uždaras, pastovus. Melancholikas yra itin jautrus žmogus. Jo emocijos gilios ir pastovios, tačiau neišreikštos, sunkiai atsispindi veide. Šio tipo žmogus tylus, uždaras, labiau linkęs būti vienas, retai mėgsta triukšmingą kompaniją. Jam neretai trūksta ištvermės, pasitikėjimo savimi.

Cholerikas – energingas, emocionalus, jautrus, ekstravertas, atviras, nelabai pastovus. Cholerikas yra greitų reakcijų, stiprių emocijų žmogus. Šio tipo žmogus siekia pirmauti, priešinasi viskam, kas jam trukdo. Neretai staigiai supyksta, praranda pusiausvyrą ir negreit sugeba atleisti, nenori pripažinti, jog buvo neteisus.

Flegmatikas – pasyvus, neemocionalus, nejautrus, intravertas, uždaras, pastovus. Flegmatikas yra lėtas, uždaras žmogus. Emocijos menkai pasireiškia išoriškai. Lėtai reaguoja į aplinką, todėl vienus erzina nejautrumu, kitus žavi didele ištverme.

Vieni provokuoja, kiti – grūmoja


Psichologė Eglė Masalskienė, vedusi ne vienus kursus vairuotojams, tikina, kad pagal temperamentą galima nustatyti, koks žmogus bus vairuotojas.

„Jei žmogus yra lėtas, jis gal nebus agresyvus, nepyks, bet jis gali tapti eismo įvykių provokatoriumi. Jei žmogus yra ūmaus temperamento, jam labiau nei bet kam reikia išmokti valdyti savo emocijas, taikyti šviesoforo ar kitokią techniką emocijoms valdyti“, – sako E. Masalskienė.

Vienoje vairavimo mokykloje ji vedė užsiėmimus pradedantiems vairuotojams, kurie važinėdami su klevo lapo ženklu padarė nusižengimus. Kalbėdama su vairuotojais psichologė aptarinėdavo jų temperamentus.

„Pasitvirtino, kad tie, kurie pateko už greičio viršijimą, chuliganišką vairavimą, jie dažniausiai yra choleriško temperamento.

Viena mergina, kuri turi problemų su emocijų nevaldymu ne tik kelyje, bet ir kitose gyvenimo srityse, sako: nekenčiu tų lėtų vairuotojų, nesuprantu, ko žmogus sėda prie vairo, jei jis yra flegma, tegul važiuoja troleibusu. Uždrausčiau duoti vairuotojų pažymėjimus visiems flegmoms, mane jie siutina.

Tačiau lėtesni žmonės galbūt norėtų uždrausti vairuoti cholerikams ir sangvinikams“, – juokiasi E. Masalskienė.

Vairuotojai pagal temperamentą


Psichologė apibūdino, kokie vairuotojai yra kiekvieno temperamento atstovai:

Sangvinikai gali būti puikūs vairuotojai technine prasme, greiti, greitai jaučia situaciją. Jie geri lenktynininkai, bet jei jie ima lenktynniauti keliuose – ne kas. Sangvinikams nuobodu vairuoti ramiai, jie ieško iššūkių. Jei tokie vairuotojai patenka į prasikaltusiems naujai iškeptiems vairuotojams skirtus mokymus, tai dažniausiai dėl to, kad viršijo greitį, norėjo išbandyti save ar automobilį.

Tačiau jiems reikia atminti, kad kelias – ne lenktynių trasa, čia svarbiau ne maksimaliai trumpas laikas atstumui įveikti, o saugumas. To verta mokytis sangvinikams. Jiems atrodo, kad jie nėra pikti, bet jie yra linkę konkuruoti, o tokie žmonės atrodo agresyvesni, jie kovoja už save ir už patyrimus.

Cholerikai irgi gali būti puikūs lenktynininkai, jie greiti, energingi, bet jie prasčiau valdo emocijas lyginant su sangvinikais. Dėl to jie yra ūmesni, kerštingesni, neretai pirma padaro, po to pagalvoja. Jie gali greitai supykti ant „lėto“ vairuotojo ar ant to, kuris privertė juos lėtinti greitį, ir tuoj pat pamokyti jį – užkišti automobilio galą prieš pat nosį – suprask, tau reikia stabdyti ir taip pasijutau aš, tad pasimokyk.

Cholerikai dažnai patenka į papildomus mokymus, jiems skiriamos baudos dėl chuliganiško ar agresyvaus vairavimo, jie greitai supyksta ir yra linkę rodyti pyktį.

Papildomuose mokymuose pasitaikė sutikti žmonių, kurie sunkiau tvarkėsi su emocijomis ne tik vairuodami, bet ir apskritai gyvenime. Jų didžiausias priešas – lėtai važiuojantys žmonės.

Flegmatikai – tikrai netikę lenktynininkai, nes labai lėti, bet kelyje jie yra prognozuojami, stabilūs. Viskas būtų gerai, bet jų lėtumas dažnai nervina tuos greituosius cholerikus. Patys to nesuprasdami, jie tampa provokatoriais situacijoje, kuri gali išsivystyti į konfliktą ar agresyvaus elgesio demonstravimą.

Melancholikai pasižymi menku savęs vertinimu, negalėjimu apsispręsti (lenksiu ar nelenksiu.), todėl taip pat nervina greituosius vairuotojus. Be to, melancholiško temperamento vairuotojai labiau nei kiti bijo kitų vairuotojų pykčio (nuomonės), tad kartais ima vairuoti neatsargiai iš baimės (ką apie mane pagalvos), taip peržengdami savo galimybių ribas: važiuoja greičiau nei paprastai, pavyzdžiui, piko metu.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai (0)