Sužinokite: o ką gi sapnuoja gyvūnai?  (0)

Apie gyvūnų miegą ir sapnus rašė žymus graikų filosofas Aristotelis. Anot jo, sapnuojame ne tik mes, žmonės, bet ir daugelis gyvūnų: arkliai, avys, galvijai, ožkos ir šunys, kurie sapnuodami ima loti. Filosofinės mintys gal ir stokoja mokslinio pagrindimo, bet Aristotelis taip teigdamas buvo visai arti tiesos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paklausti, ar gyvūnai sapnuoja, būtų paprasčiausia, bet deja, neįmanoma. Tad mokslininkai, siekdami sužinoti, ar ir gyvūnų miegą lydi sapnai, stebėjo jų elgesį miego metu bei smegenų darbą, lygindami jį su sapnuojančių žmonių smegenų veikla.

1965 m. prancūzų mokslininkai Michel Jouvet ir J F Delorme padarė išvadą, kad iš katės smegenų pašalinus smegenų kamieną vadinama tiltu, REM miego metu jos kūnas nebus paralyžiuotas. Mokslininkai šią būseną pavadino „REM be atonijos“ (REM-A). Užuot ramiai gulėjusios, katės šios miego fazės metu ėmė vaikščioti ir elgtis agresyviai.

Tai patvirtino, kad tuo metu katės sapnuoja dienos įvykius. Vėlesni tyrimai taip pat patvirtino šią išvadą. Veterinarijos neurologo Adrian Morrison teigimu, REM-A miego fazės metu katės judina savo galvą taip, tarsi sektų tam tikrą objektą, o dalis elgėsi tarsi bandydamos vytis grobį. Panašus elgesys stebimas ir atliekant tyrimus su šunimis.

Remiantis Tarptautine miego sutrikimų klasifikacija, dalis žmonių taip pat juda sapnuodami, jei jiems diagnozuotas REM miego elgesio sutrikimas. Jie gali trenkti, spirti, šokinėti ar net pašokti iš lovos, tad ir sužeidimų tiek jie patys, tiek šalia miegantys neretai neišvengia. Įprastu atveju REM miego metu, kai dažniausiai aplanko sapnai, žmogaus kūnas būna tarsi paralyžiuotas.

Tačiau fiziniai judesiai – ne vienintelis įrodymas, kad ir gyvūnai regi sapnus. 2007 m. mokslininkai Kenway Louise ir Matthew Wilson registravo neuronų aktyvumą žiurkių smegenų dalyje, kurioje formuojami ir koduojami prisiminimai, vadinamoje hipokampu. Mokslininkai lygino budrių ir miegančių žiurkių smegenų veiklą. Paaiškėjo, kad neuronų aktyvumas miego metu yra toks pat kaip ir tuomet, kai jos yra budrios ir bėgioja.

Čikagos universiteto biologai Amish Dave ir Daniel Margoliash panašius dalykus galėjo stebėti tirdami mažų paukščiukų zebrinių amadinų smegenis. Biologai pastebėjo, kad snausdami jie tarsi repetuoja čiulbėjimo melodijas, kurių išmoko būdami budrūs.

Vis tik, atsakyti į klausimus, ar šie gyvūnai suvokia, kad jie sapnuoja ir kartais atkartoja dienos įvykius savo sapnuose, yra pernelyg sudėtinga. Žmonės savo sapnus atsimena prabudę ryte, tačiau ar mažieji paukštukai savo sapnus suvokia kaip sapnus, kai jie prabunda?

Taigi, faktui, kad daugelis gyvūnų gali mėgautis sapnais – įrodymų pakanka, tačiau ką reiškia sapnuoti, kai tu nesi žmogumi, vis dar lieka paslaptyje...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(30)
(3)
(27)

Komentarai (0)