Kada turėtų skambėti žadintuvas ir kiek miego iš tiesų reikia?  (3)

Nors klausimai atrodo retoriniai su numanomais atsakymais „niekada“ ir „kuo daugiau“, tačiau yra mokslinių duomenų, padėsiančių priimti kiek realesnį sprendimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne paslaptis, jog kartais po 6 valandų miego savijauta būna geresnė nei po 8. Per ilgas miegas, pavyzdžiui, vienuolikos valandų, priverčia jaustis ne pailsėjus, bet pavargus. Tyrimai rodo, jog per ilgas miegas gali sumažinti gyvenimo trukmę. Taigi, kiek miego valandų žmogui iš tikrųjų reikia?

Pirmiausia, sugriaukime mitą, jog kiekvienam suaugusiajam būtina miegoti aštuonias valandas. Kaip skelbia JAV įsikūręs „National sleep foundation“, kiekvienas mūsų skiriasi nuo bet kurio kito planetoje esančio individo, todėl reikia manyti, jog mūsų poreikiai irgi nevienodi. Po kelių miego valandų jaučiatės pasiruošęs dienos iššūkiams, galite atrasti tik jūs pats. Visgi, optimaliausia miego trukme laikomas 7-9 valandų intervalas.

Vis dažniau specialistai prabyla apie miego kokybės svarbą. Kuo žmogus miega giliau ir patiria daugiau miego fazių, tuo trumpiau jam reikia miegoti. Kitaip, net ir po devynių miego valandų jausite nuovargį. Miego kokybę lemia įvairūs veiksniai: gyvenimo būdas, sportas, ligos, mityba, patiriamo stresas, miegojimo aplinka. Miego poreikiui bei kokybei įtaką daro ir amžius.

Patarimai kaip užtikrinti geresnę miego kokybę pateikiami šiame video:

Kada geriausia nustatyti žadintuvą skambėjimui? Kiekvienas mūsų turime biologinius laikrodžius. Ryte miegas negilus, padidėja temperatūra, hormonų, kaip dopaminas ir kortizolis kiekis, todėl žmogus turintis vienodą kėlimosi laiką gali atsikelti ir be žadintuvo.

Besikeliantiems nevienodu laiku reikia perprasti miego struktūrą bei kaip žadintuvas ją paveikia. Yra du miego ciklai: lėtasis ir greitasis arba paradoksinis. Lėtasis miegas skirstomas į keturias fazes, kurių pirmoji yra snaudulys, o paskutinioji – kietas įmygis. Dviejų paskutinių lėtojo miego stadijų metu žmogus sunkiai nubunda. Tada pereinama prie greitojo miego ciklo, kuris pasižymi greitais akių judesiais (REM) ir sapnais. Greitasis ciklas tesudaro 20 proc. miego ir žmogus ilgai neužsibuvęs šioje stadijoje pereina į lėtajį miegą. Per naktį šių ciklų būna 3-5. Pirmasis miego ciklas trunka nuo 70 iki 100 minučių. Antras bei vėlesni ciklai yra ilgesni: kiekvienas jų apima 90-120 minučių. Pirmieji du miego ciklai pasižymi giliu delta miegu, o sapnuose paskęstame trečio ir ketvirto ciklo metu t. y. jau paryčiais.

Žadintuvas skamba nepriklausomai nuo miego stadijos, kurioje esate, todėl jis gali budinti giliausio miego stadijoje, kai biologiškai kūnas tam dar nėra pasiruošęs. Lengviau nubusite, tinkamai apskaičiuodami miego fazių laiką ir žadintuvą nusistatydami, kai organizmas nėra stipriai įmigęs. Tai padaryti padeda įvairios programėlės bei stebėjimas, kada atsikelti lengviausia.

Miegaliams, ryte vis spaudžiantiems žadintuvo skambėjimo nukėlimo mygtuką, reikėtų atsikratyti šio žalingo įpročio. Per dešimt papildomų miego minučių tikrai nepailsėsite, nes kūnas vietoj kėlimosi režimo pereis į priešingą – įmigio funkcijos. Taip kėlimosi atidėjimas baigiasi nenuvejamu mieguistumu ir vėlavimu. Todėl vakare nustatant žadintuvą, geriau sau iškart skirti papildomą nepertraukiamo miego laiką.

Naudingiausias miego kokybės gerinimo patarimas, dažnai kartojamas, bet retai išgirstamas, išlieka tas pats: eiti miegoti bei keltis vienodu laiku visomis dienomis, nesilepinant net savaitgalį. Jei naktinėjote iki paryčių, geriau išlaikykite ritmą ir neskirkite papildomų miego valandų ryte, bet snūstelėkite popiet.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(117)
(4)
(113)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: