Tyrimas rodo, kad iki dabartinių laikų nematėme mėlynos spalvos  (13)

Praeitą savaitę visi ginčijomės dėl suknelės, kuri vieniems buvo aiškiai mėlyna ir juoda, o kitiems – 100% balta ir auksinė. Bet yra įrodymų, kad iki dabartinių laikų žmonės mėlynos spalvos nematė visai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Puikiame straipsnyje Kevin Loria nagrinėja įrodymus, remiančius teiginį, siekiantį XIX amžių, kai mokslininkas Williamas Gladstone'as, kuris vėliau buvo D. Britanijos premjeru, pastebėjo, kad Odisėjoje Homeras okeaną aprašo kaip vyno tamsumą ir kitais keistais atspalviais, bet niekada nenaudoja žodžio „mėlynas“.

Po keleto metų filologas Lazarus Geiger nusprendė panašiai išanalizuoti senovės islandų, hindu, kinų, arabų ir hebrajų tekstus, ir nerado nė vieno žodžio „mėlyna“ paminėjimo. O kai pagalvoji kam jiems tokio žodžio būtų reikėję? Išskyrus dangų, gamtoje daugau nelabai yra ko nors iš tiesų ryškiai mėlyno.

Tiesą sakant, pirmoji visuomenė, turėjusi atskirą žodį mėlynos spalvos pavadinimui, buvo egiptiečiai, vienintelė kultūra, mokėjusi gaminti mėlynus dažus. Nuo tada, panašu, ir pasklido žinia apie spalvą po dabartinį pasaulį.

Bet ar tai, kad nebuvo žodžio šiai spalvai, reiškia, kad mūsų protėviai nematė mėlynos spalvos?

Buvo atliekami įvairūs tyrimai, stengiantis tai išsiaiškinti, apie kuriuos galite plačiau pasiskaityti Loria'os skirsnyje, bet vieną iš įdomiausių atliko Jules Davidoff, psichologas iš Goldsmiths universiteto Londone, dirbęs su Himba gentimi Namibijoje. Jų kalboje nėra žodžio, reiškiančio mėlyną spalvą ir griežto atskyrimo tarp žalios ir mėlynos.

Norėdamas patikrinti, ar tai reiškia, kad jie išties negali matyti mėlynos spalvos, jis parodė jiems apskritimą su 11 žalių kvadratų ir vieną akivaizdžiai mėlyną. Na, akivaizdų bent jau mums, kaip galite matyti žemiau esančiame paveiksliuke. Bet Himba genčiai sunkiai sekėsi pasakyti Davidoffui, kurio kvadratėlio spalva skirtinga. Bandžiusieji atsakyti, kuris kvadratėlis skirtingas, ilgai užtrukdavo, kol pateikdavo teisingą atsakymą ir dažnai klydo.

Tačiau įdomu, kad himba genties žmonės turi daug daugiau žodžių žaliai spalvai, nei mes. Taigi, Davidoffas apvertė eksperimentą ir parodė anglakalbiams tokį patį apskritą eksperimentą su 11 vieno žalios spalvos atspalvio kvadratėlių, ir vienu skirtingo atspalvio. Kaip matote žemiau, mums gana sunku atskirti, kuris kvadratėlis yra kitoks. Tiesą sakant, nematau jokio skirtumo.

Tuo tarpu himba gentis kvadratėlį atskyrė iš karto. Jei įdomu, tai yra šis:

Kitas MIT mokslininkų tyrimas 2007 m. parodė, kad tiems, kam gimtoji kalba yra rusų, kurioje nėra vieno žodžio „mėlyna“, bet yra žodis žydrai (goluboy) ir tamsiai mėlynai (siniy) spalvai, šviesius ir tamsius mėlynos spalvos atspalvius atskiria daug greičiau nei anglakalbiai.

Visa tai rodo, kad kol nebuvo tam žodžio, mūsų protėviai nematė mėlynos spalvos iš viso. Arba, tiksliau, jie veikiausiai ją matė taip pat kaip ir mes, bet jos niekada nepastebėjo. Va, čia tai įdomu.

Daugiau apie tai, kaip kalba formuoja gebėjimą atskirti spalvas, galite perskaityti Loria'os straipsnyje ir ją įkvėpusioje RadioLab serijoje.


Fiona MacDonald
www.sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(126)
(8)
(118)

Komentarai (13)