Niujorkas dėl labai neįprastos priežasties prigesins šviesas  (0)

Niujorkas susirūpino paukščių saugumu, todėl imsis veiksmų, kurie turėtų labai pagelbėti šiems gyvūnams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miestas išjungs nebūtinas šviesas valstybiniuose pastatuose, kad migruojantys paukščiai galėtų lengviau rasti kelią rudenį ir pavasarį, rašo „BBC“.

Manoma, kad skrisdami paukščiai orientuojasi pagal žvaigždes. Bet elektrinės šviesos dažnai juos išblaško ir suklaidina. Tad daugybė sparnuotų keliautojų atsitrenkia į pastatus ir žūva.

Apskaičiuota, kad reiškinys, kuris vadinamas „mirtina šviesos trauka“, JAV kasmet pražudo iki milijardo paukščių. Milijonai šių gyvūnų migruoja per Niujorką skrisdami Atlanto migracijos keliu. Tie paukščiai, kurie per miestą skrenda naktį, turi daugiau galimybių nusigauti toliau į šiaurę.

Todėl Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo paskelbė, kad pavasarį ir rudenį, kai migracijos sezonai intensyviausi, ryškios lauko šviesos mieste bus išjungiamos nuo 23 val iki aušros. Valstija prisijungs prie kitų garsių Niujorko statinių, kurie jau dalyvauja Nacionalinės Audubon draugijos šviesų išjungimo programoje, tarp jų yra Rokfelerio centras, „Chrysler“ dangoraižis ir „Time Warner“ centras.

„Tai paprastas žingsnis apsaugoti migruojančius paukščius, kurie įsikuria Niujorko miškuose, ežeruose ir upėse“, pranešime sakė A.Cuomo. Jis taip pat paskelbė apie naują „I Love NY Birding" tinklalapį. Jame bus teikiama informacija apie paukščių stebėjimą bei tai, kaip prisidėti prie šviesų išjungimo iniciatyvos.

Baltimorė, Čikaga, San Franciskas ir kiti didieji miestai jau bendradarbiauja su Nacionaline Audubon draugija, kad apsaugotų paukščius nuo smūgių į pastatus. Ši pražūtinga elektroninės šviesos trauka labiau veikia migruojančius giesmininkus, tokius kaip strazdai ir žvirbliai. Vietiniai paukščiai prisitaiko prie miestų apšvietimo ir žino kur skristi yra saugu.

Ornitologijos ir išsaugojimo biologijos profesorius Miulenbergo koledže Danielius Klemas pradėjo paukščių smūgių į langus tyrinėjimą. Jis sakė, kad tai labai svarbi problema, nes tokiu būdu taip pat lengvai žūsta ir silpniausi, ir stipriausi rūšies atstovai. Profesorius teigė, kad taip gali žūti labai svarbūs populiacijų nariai, nuo kurių priklauso visų likusiųjų sveikata ir klestėjimas.

Paukščius gelbėti nusprendė ir Amerikos įžymybės. Gamtą mylintis JAV rašytojas Jonathanas Franzenas kritikavo Minesotos stadiono statybų vykdytojus dėl to, kad šie nenaudojo specialaus stiklo, padedančio išvengti susidūrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (0)