Po Nepalo žemės drebėjimo – ryškūs žemės pokyčiai (Video)  (0)

Katastrofiškas 7,8 balo stiprumo žemės drebėjimas Nepale ir aplinkinėse valstybėse nusinešė jau daugiau nei 7 tūkst. gyvybių. Jis ne tik sugriovė tūkstančius pastatų, bet ir paliko didelę geologinę žymę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-05-04 Po Nepalo žemės drebėjimo – ryškūs žemės pokyčiai (Video)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukščiausias pasaulio kalnas Everestas kiek sumažėjo, o Nepalo teritorija – pasislinko. Ekspertai iš UNAVCO „LiveScience“ portalui sakė, kad Everestas (Džomolungma) po žemės drebėjimo sumažėjo maždaug 2,5 cm. Šie duomenys gauti pasinaudojus Europos kosmoso agentūros palydovu „Sentinel-1A“, kuris pirmą kartą katastrofos ištiktą regioną praskrido balandžio 29 d. Indijos tektoninė plokštė nuolat stumiasi Azijos plokštės link – maždaug po 5 centimetrus kasmet. Dėl to ir yra susiformavę Himalajų kalnai. Plokštėms stumiantis viena kitos link, trintis kuria įtampą ir energiją – tol, kol žemės pluta trūksta. Jai trūkus, įtampa kiek atslūgo. Dėl to ir sužemėjo Everestas. Geologijos mokslų profesorius Rogeris Bilhamas „The Huffington Post“ aiškino, kad efektas buvo panašus tarsi staiga paleidžiant trintuką, kurį spaudėte. „Suspauskite trintuką, ir jis pakils, – aiškino jis. – Paleiskite – ir jis atsistatys į savo pirminę formą.“ Jo nuomone, UNAVCO ekspertų duomenys – kiek per dideli. R.Bilhamas teigia, kad Džomolungma sumažėjo 1-2 mm. Tačiau centriniame Nepale esantis Anapurnos kalnų masyvas paaukštėjo 20 cm. Vokietijos aerokosminis centras išplatino iliustraciją, kurioje mėlyna spalva pažymėtas regionas, kuris pakilo maždaug 700 cm palydovo link. Geltona spalva – tos vietos, kurios pažemėjo.

Per žemės drebėjimą teritorija, kur yra sostinė Katmandu, taip pat į pietus pasislinko maždaug 3 metrus. Nors 3 metrai atrodo daug, tačiau tokio stiprumo žemės drebėjimui šis poslinkis yra normalus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai (0)