Mėšlungis: kodėl jis sutraukia ir kaip tuomet elgtis?  (3)

Artėjant vasarai, pats laikas susimąstyti apie maudynes vandens telkiniuose. O jos dažnai net ir patiems geriausiems plaukikams baigiasi tragiškai dėl neapdairumo, skubėjimo, alkoholio arba kūną sutraukusio mėšlungio. Būtent apie pastarąjį pasakoja Šeškinės poliklinikos šeimos gydytojas Jonas Juščius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Kas yra mėšlungis ir kas vyksta organizme, kai koją sutraukia mėšlungis?

– Tai nevalingas raumenų susitraukimas, išprovokuotas pakitusios kraujotakos kojose arba sutrikus elektrolitų balansui, kai dėl sutrikusios medžiagų apykaitos įvyksta padidintas pieno rūgšties kaupimasis raumenyse.

Esant padidintam pieno rūgšties kiekiui raumenyse atsiranda skausmas, kuris dar išlieka kurį laiką po mėšlungio priepuolio, kol pieno rūgštis suskaidoma.

– Kokias mėšlungio priežastis įvardytumėte kaip pagrindines?

– Įvardyti reikėtų mikroelementų trūkumą, kojų venų varikozę, stresą, padidintą krūvį sportuojant, staigų kojų raumenų atšalimą šaltame vandenyje. Mėšlungis taip pat gali būti cukrinio diabeto pasekmė, kai pablogėja smulkiųjų kraujagyslių kraujotaka.

– Ar galima išskirti amžiaus grupes, ką dažniausiai vargina mėšlungis?

– Dažniausiai mėšlungiu skundžiasi vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės.

– Ar gali būti taip, kad mėšlungis – tam tikrų ligų simptomas?

– Ne visada. Kartais kojų mėšlungis gali būti tik laikinas reiškinys, visiškai nesusijęs su jokia liga, atsiradęs dėl didesnio krūvio raumenims ar išprovokuotas šalčio vandenyje.

Dažnesnį kojų mėšlungio atsiradimą gali išprovokuoti kojų venų varikozė, cukrinis diabetas, šarmų-rūgščių sutrikimas, taip pat nėštumas.

– Kokių vitaminų ir mineralinių medžiagų reikėtų vartoti, jei žmogus junta mėšlungį?

– Dažnai kojų mėšlungis būna tada, kai organizme trūksta kalio, magnio, kalcio, B grupės vitaminų.

– Galbūt šiuos vitaminus ir mikroelementus galima gauti su maistu? Kokį patartumėte rinktis dažniau?

– Maistas, turintis daug kalio, kalcio ir magnio, yra varškė, sūriai, bananai, pupelės, rauginto pieno produktai, avižų košė, razinos bei vynuogės.

– Kaip reikėtų elgtis sutraukus mėšlungiui?

– Paprastai padeda kuo stipriau patraukti kojos pėdos pirštus į save, ištempti susitraukusią raumenų grupę, o praeinant skausmui pamasažuokite kojos raumenis.

– Artėja maudynių vandens telkiniuose sezonas. Būna, kad mėšlungis sutraukia būtent vandenyje. Kaip elgtis ir ką daryti pačiam bei kokia turėtų būti artimųjų pirmoji pagalba?

– Nelipti iš karto į šaltą vandenį (vėsesnis kaip 22 laipsnių laikomas šaltu), ypač po fizinio krūvio ir neplaukti toli tol, kol organizmas nepripras prie šaltesnio vandens.

Sutraukus mėšlungiui nepanikuokite, pasistenkite kiek galima labiau ištempti sutrauktą raumenį. Taip pat padeda kojos pritraukimas rankomis į save. Prisiminkite ir tai, kad dažniausiai skęsta tie, kurie moka gerai plaukti ir pervertina savo jėgas.

Šalto vandens poveikį organizmui mažina ir neskęstanti liemenė arba nardymo kostiumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gerda Morozovienė
(30)
(1)
(29)

Komentarai (3)