Suktas matematikos uždavinys: į kurią pusę važiavo dviratis? (Uždavinio sąlyga)  (12)

Vilniaus universiteto matematikas dr. Dainius Dzindzalieta pasidalijo senu uždaviniu, kurį patys pirmieji išspręsti bandė legendiniai Šerlokas Holmsas ir daktaras Vatsonas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-08-20 Suktas matematikos uždavinys: į kurią pusę važiavo dviratis? (Uždavinio sąlyga)  (12)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nors 1905 metais išleistoje knygoje ir pateikiamas teisingas atsakymas, bet paaiškinimas nebuvo visiškai teisingas. Jų argumentus pataisė matematika ir fizika besidomintys skaitytojai. Šio uždavinio vardu net yra pavadinta įdomių matematikos uždavinių knyga „Which Way Did the Bicycle Go?: And Other Intriguing Mathematical Mysteries“, – pasakojo matematikas. Anot jo, nors tai – paprastas uždavinukas, turintis paprastą sprendimą, jo iškart neišsprendė ir keli solidūs matematikos profesoriai. Kai kurie tam sugaišo ne mažiau kaip 5 minutes. „Tai uždavinys iš mokyklinės fizikos kurso, kuriam nepakenkia ir matematikos žinios“, – sakė D. Dzindzalieta. Klausimas – vienas ir labai paprastas „Į kurią pusę juda dviratis?“

Pastabos: čia pavaizduotas vieno dviračio judėjimas į vieną pusę.

Dviračio ilgis yra maždaug 10 kartų mažesnis, nei šiame paveikslėlyje pavaizduotos trajektorijos. Jei nepatinka šis grafikas, galite uždavinį spręsti imdami realų paveikslėlį.

Atsakymą surasite šio tekstų ciklo antrojoje dalyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rūta Pukenė
(47)
(16)
(31)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: